Loading…
Programmet är preliminärt och kan ändras - följ uppdateringarna här!
Friday, April 8
 

08:00 CEST

Registrering - välkommen!

Seminariekort och biljetter
I din bekräftelse finner du din streckkod som du scannar vid registreringen och där skrivs din namnskylt och övriga biljetter ut automatiskt. 

Streckkoden kommer även att skickas via sms dagen före ankomst till det mobilnummer du angivit i din anmälan. Vänligen ha din bekräftelse redo i din mobiltelefon alternativt skriv ut din bekräftelse på papper i förväg.

Registrering
Registreringen sker på plan 2, ingång 5 (huvudentrén mot Korsvägen).

Öppettider registreringsdisken
Fredag 9 april: 08.00-20.00
Lördag 10 april: 08.00-17.00

Lunch- och festbiljetter
Har du bokat lunch och/eller Guldspadegalan skrivs dessa biljetter ut tillsammans med din namnskylt.


Friday April 8, 2016 08:00 - 20:00 CEST
Plan 2, ingång 5 (huvudentrén mot Korsvägen)

10:00 CEST

Tio klick till en artikel (Utställare: SCB)

Tio klick till en artikel
Nizar Chakkour, pressansvarig på Statistiska Centralbyrån visar hur enkelt det är för dig som journalist att snabbt hitta rätt information och guldkorn i SCB:s databas.

Arrangör: SCB (Utställare)

Friday April 8, 2016 10:00 - 10:20 CEST
Grävscenen Svenska Mässan

10:00 CEST

Excel 1 - för nybörjare
Begränsat till 24 platser, kom i tid!

Programpunkten för dig som insett att du skulle kunna ha nytta av Excel men inte kommit dig för att ta tag i det. Här får du lära dig grunderna - hur Excel är uppbyggt, hur man matar in data, räknar och sorterar.
Om du inte använt Excel tidigare är denna programpunkt bra att delta i om du skall ha största möjliga utbyte av flera av de andra punkterna i dataspåret.
OBS! Ta med egen dator med Excel installerat.
Föreläsaren utgår från svensk PC-version, men på denna nivån skiljer det det inte så mycket från mac och engelsk version.

Föreläsare
avatar for Sandra Foresti

Sandra Foresti

Lecturer, University of Gothenburg
Lecturer, Department of Journalism and Communication at University of Göteborg, Sweden. I teach data journalism and investigative journalism at bachelor and master level. Background as researcher, investigative journalist and data journalism at different Swedish media organisati... Read More →


Friday April 8, 2016 10:00 - 10:45 CEST
R21 Svenska mässan

10:00 CEST

Så avslöjar jag missförhållanden med datajournalistik
Kristoffer Örstadius berättar om arbetet bakom uppmärksammade gräv och hur han jobbar med data – från idé till publicering.
Länkar (DN):
Därför kan Pisa-testet vara missvisande
Tio år senare har varannan mindre än 13 000 i månaden
Utredning förblir stängd trots nya DNA-bevis
It-expert: Bristerna ett hot mot rikets säkerhet

Föreläsare
avatar for Kristoffer Örstadius

Kristoffer Örstadius

Reporter, Dagens Nyheter
Guldspadenominerad i klassen WebbDatajournalist på Dagens Nyheter och vinnare av Stora Journalistpriset 2015 för en rad uppmärksammade gräv som gjorts med data. Har de senaste åren gjort granskningar om bland annat bristande it-säkerhet, den svenska skolkrisen och integrationen... Read More →


Friday April 8, 2016 10:00 - 10:45 CEST
J2 Svenska mässan

10:00 CEST

Vem står upp för den undersökande journalistiken? (MEG)
PANELSAMTAL (MEG): Möjligheterna till att göra samhällsviktig undersökande journalistik är ständigt under hot. Vi såg det i ett förslag till ny domstolsdatalag och i förhandlingarna om ett EU-direktiv om affärshemligheter. 
Att granska och gräva blir allt svårare. Nya lagar och regler skapar en rättsosäkerhet och riskerar att leda till självcensur. Samtidigt har granskningen aldrig varit viktigare.
Medverkande:
Beatrice Ask, ordförande justitieutskottet och fd justitieminister
Cilla Benkö, vd Sveriges Radio
Nils Hanson, chef Uppdrag Granskning, SVT
Max Andersson, EU-parlamentariker (mp), ledamot av rättsliga rådet JURI
Moderator: Björn Häger, ordförande Publicistklubben
Programpartner: Utgivarna

Friday April 8, 2016 10:00 - 10:45 CEST
J1

10:00 CEST

GULDSPADEN Riks-TV: Tack gode gud för pengarna/ Riks-TV: Konstbluff.com
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

10:00-10:20: RIKS-TV - Tack gode gud för pengarna
Anna Lindman och Magnus Svenungsson, Uppdrag granskning

När Livets ord startas av Ulf Ekman 1983 blir det under slutet av 80-talet en väckelserörelse utan motsvarighet i Sverige. Men Livets ord blir också en affärsverksamhet som ska komma att växa sig långt bortom Sveriges gränser och omsätta över 3 miljarder kronor. Uppdrag gransknings reportrar Anna Lindman och Magnus Svenungsson ger i programmet ”Tack gode gud för pengarna” en bild av Livets ord som få känt till. Med hjälp av ett 70-tal personer som varit eller fortfarande är medlemmar i församlingen kan de berätta hur Livets ords ledning tagit beslut som brutit mot lagen och miljoner i kollektpengar gått till, bland annat i enormt generösa pensionsavtal.. Samtidigt som församlingsmedlemmarna fick lära sig att de skulle ”ge pengar för att vara goda kristna” och att de anställda skulle ”lita till gud” när de var oroliga för att de inte fick några pensioner, såg ledningen till att trygga sin egen ekonomi.

10:25-10:45 RIKS-TV - Konstbluff.com
Karin Mattisson, Herman Reuterswärd, Lars Göran Svensson, Uppdrag granskning

Reportaget om Lauritz.com, Nordens största auktionshus, skakade konstvärlden. Under de senaste åren har popkonst för miljoner sålts genom deras nätauktioner. Varje dag dök nya verk av popkonstens största namn, som Andy Warhol och Keith Haring upp på deras sajt. Verk som var granskade av deras egna experter och som företaget garanterade var äkta.

Men genom avancerat källarbete i kombination med kvalificerade grävmetoder avslöjades att hundratals kunder lurats, att falsk popkonst sålts av chefer, och hur budgivning manipulerats. Att konstjätten, Larutiz.com, ett bolag med miljardomsättning, sålt falska varor och medvetet lurat kunder blev en nyhet som fick internationell spridning. I avslöjandets kölvatten startades polisutredningar, hundratals kunder fick pengarna tillbaka och reportaget blev en ögonöppnare för hela branschen. 
 

Guldspadenominerade
avatar for Anna Lindman

Anna Lindman

SVT Uppdrag granskning
Guldspadenominerad i klassen Riks-TVAnna Lindman är journalist och arbetar som reporter och programledare på Sveriges Television. Under mer än tio års tid har hon lett och producerat en mängd uppmärksammade religions- och livsåskådningsprogram, bland andra Existens, Från... Read More →
avatar for Karin Mattison

Karin Mattison

Reporter, Swedish Television
Karin Mattisson är journalist på Sveriges television. Hon har varit programledare sedan 2006 och jobbat med grävande journalistik i över 20 år. Karin är flerfaldigt prisbelönad och vann Guldspaden förra året för reportaget Sjuksköterskebluffen. 
avatar for Herman Reuterswärd

Herman Reuterswärd

SVT Uppdrag granskning
Guldspadenominerad i klasse Riks-TVHerman Reuterswärd började hos Uppdrag granskning 2011 som praktikant och har sedan dess arbetat som både researcher och reporter. Under åren har han varit med och avslöjat kommunala spritfester på franska Rivieran, högerextrema nätverk och... Read More →
avatar for Lars-Göran Svensson

Lars-Göran Svensson

SVT Uppdrag granskning
Guldspadenominerad i klassen Riks-TVAli Fegan och Lars-Göran Svensson har jobbat som ett team på Uppdrag granskning sedan 2008. Dom har båda vunnit och nominerats till en rad priser i Sverige och internationellt. De ligger tillsammans bakom en rad uppmärksammade reportage som... Read More →
avatar for Magnus Svenungsson

Magnus Svenungsson

SVT Uppdrag granskning
Guldspadenominerad i klassen Riks-TVMagnus Svenungsson arbetar på SVT uppdrag granskning, sedan 2007 och har gjort en mängd uppmärksammade reportage. Bland andra avslöjandet av skrotkassan på Alingsås tvätteri, avslöjandet av städarnas villkor på bl.a. McDonalds, "It's not... Read More →

Friday April 8, 2016 10:00 - 10:45 CEST
G2 Svenska mässan

10:00 CEST

När drevet går. Annelie Nordström, Janne Josefsson m fl (Sponsor: Göteborgs stad)

När drevet går 
Mitt i stormen finns alltid en chef eller ansvarig som ibland gjort fel, ibland bara har till uppgift att förklara och finnas till hands för medier. Vad gör drevet med den personen? Och är det okej för offentliga aktörer att lägga skattepengar på PR-konsulter? Paneldiskussion.

Deltagare:
Annelie Nordström, ordförande, Kommunal
Janne Josefsson, journalist, SVT Uppdrag granskning
Charlie Stjernberg, Presschef och PR-konsult, Prime
Helena Mehner, kommunikationsdirektör, Göteborgs stad 

 Moderator:  Lena Laurén, SVT

Arrangör: Göteborgs stad (sponsor) 

Friday April 8, 2016 10:00 - 10:50 CEST
Öppen scen

10:00 CEST

Essential Internet search tips
OBS! Dubbelpass

Internet expert Paul Myers is one of the most sought-after speakers among investigative journalists worldwide. One reason is that he has more concrete search tips to give than anyone, another that he is a lecturer with qualities of a stand-up comedian. If you think googling will give you everything from the internet you will discover new, unimagined possibilities.

Programpartner: MEG

Föreläsare
avatar for Paul Myers

Paul Myers

Paul Myers is internationally recognized as a internetsearch specialist. Hes been working with data, and eventually the Internet, since the '70s. Since 1995 hes been researcher for BBC and is also involved in education, statistics, journalism and transparency issues. Now he is in... Read More →


Friday April 8, 2016 10:00 - 11:45 CEST
G3 Svenska mässan

11:00 CEST

Grävfabriken: Så lägger du upp ett grävprojekt
2015 gjorde Kaliber i Sveriges Radio 40 granskningar. Lär dig deras metod för att gräva effektivt och noggrant från idé till publicering.
Du får handfasta tips om hur du som arbetsledare kan lägga upp ett grävprojekt. Det handlar om allt från synopsismallar, tidsplaner, line by line, publiceringsplaner och annat nyttigt för ett framgångsrikt gräv.

Föreläsare
avatar for Annika H Eriksson

Annika H Eriksson

Göteborg, Sveriges Radio/Swedish Radio
Redaktör/producent Kaliber. Har jobbat många år inom Sveriges Radio, bl a med program som P1-morgon, Studio Ett och som nyhetschef på P4 Göteborg. På Kaliber sedan 2014.
avatar for Andreas Lindahl

Andreas Lindahl

Producent Kaliber. Mångårig programledare och producent inom Sveriges Radio, med erfarenhet av allt från Mitt i musiken till P1-morgon. Förra året producerade han Kalibers serie om ”Krisen i socialtjänsten”, som belönades med Stora Radiopriset som Årets folkbildare.Friday April 8, 2016 11:00 - 11:45 CEST
J2 Svenska mässan

11:00 CEST

Så gör du din statistik interaktiv på nolltid

Begränsat till 24 platser, kom i tid!

Infogram är ett verktyg som är lätt att hantera och som snabbt kan ge färg och liv åt en Exceltabell.
Med visualiseringens hjälp gör man det inte vara lättare för läsaren – man får också hjälp att se nya mönster i sitt material.
I denna workshop får du steg för steg göra interaktiv grafik av en tabell som vi skapar från till exempel Brå, Brottsförebyggande rådet. Grafiken kan sedan bäddas in på en webbsajt. Workshopen hålls på en grundläggande nivå och inga förkunskaper krävs, förutom att du ska kunna hantera en enkel tabell i Excel.
Ta med egen dator.
Förbered dig gärna inna genom att skapa ett konto (gratis) på www.infogr.am


Föreläsare
avatar for Helena Löfving

Helena Löfving

Lecturer, University of Gothenburg
Helena Löfving is a lecturer at JMG, University of Gothenburg. She has worked as a reporter, editor, web editor, researcher, news editor, editor in chief and digital developer. She also conducts workshops and courses in data journalism and visualization for professional journalists... Read More →Friday April 8, 2016 11:00 - 11:45 CEST
R21 Svenska mässan

11:00 CEST

Kurragömma med yttrandefriheten (MEG)
PANELSAMTAL (MEG): Vad väger tyngst – yttrandefriheten eller andra grundläggande rättigheter? Är det rätt att politiker använder upphovsrätt för att hindra publicering? Varför blockerar TV4 sitt innehåll för vissa? Hur hanterar Google rätten att bli glömd? Aldrig förut har det funnits en tydligare skärningslinje mellan ytttrandefrihet och integritet på internet som just nu. Vi samlar analyserna i ett samtal om järnrörsskandalen, hatsajter och raderade sanningar.
Medverkande:
Viveka Hansson, programdirektör nyheter och samhälle TV4
David Mothander, samhällschef Google
Sanna Wolk, docent Uppsala Universitet/ IMK
Moderator: Christina Berggren, advokat MAQS Advokatbyrå
Programpartner: MAQS Advokatbyrå

Detta schema presenterar ett urval av MEG:s programpunkter. För MEG:s hela program, se http://www.meg.se/ 

Friday April 8, 2016 11:00 - 11:45 CEST
J1

11:00 CEST

GULDSPADEN Stor tidning: Sjukhussnusket/ Lokal-TV: Dödsbakterien
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

11:00-11:20 STOR TIDNING: Sjukhussnusket
Anna Bäsén, Expressen

Att det är rent på sjukhus handlar inte bara om trivsel. Det är en fråga om liv och död. Varje år dör 700 svenskar av sjukhussmittor.
Vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistenta bakterier är allvarliga hot mot folkhälsan. Var tionde svensk som läggs in på sjukhus drabbas av en vårdrelaterad infektion, sjukdomar som vården orsakat. Bra städning och god hygien är bevisat effektivt för att förebygga och stoppa smittspridning.
Trots ökad medvetenhet om problemet har sjukhusen svårt att få bukt med de vårdrelaterade infektionerna.
Vi frågade oss varför.

Sjukhussnusket är en granskning av städningen på svenska sjukhus och specifikt på ett av Sveriges största akutsjukhus, Södersjukhuset. Expressens medicinreporter Anna Bäsén wallraffade som städare på det privata städbolaget Miab NCA. Det är ett av Sveriges största städföretag som har avtal att städa flera svenska sjukhus.
I hemlighet tog hon närmare hundra smutstester med en så kallad ATP-mätare, som mäter nivåerna av biologiskt material som hudrester och bakterier.
Testerna avslöjade att städningen på Södersjukhuset inte fungerade. Känsliga ytor nära patienterna, som exempelvis ett patientbord eller en droppställning, kunde vara smutsigare än toaletterna på Centralstationen i Stockholm.

Grävet skildrar också städarnas vardag och arbetsmiljö inifrån. Sjukhusen köper städning till lägsta pris. Granskningen kunde avslöja att det leder till en extrem tidspress som gör att städare tvingas fuska med sitt arbete. Den tid det fick ta att städa ett rum, exempelvis en toalett, kunde vara så kort som två minuter.

Granskningen lyfter fram en yrkesgrupp som sällan får ta plats i samhällsdebatten. Städjobb har låg status och låg lön. Många har svag position på arbetsmarknaden, ofta är det första jobbet i det nya landet. De törs sällan klaga på dåliga arbetsvillkor. Ändå är det städarna som får betala priset för budgetkraven med sina kroppar. De är mest sjukskrivna yrkesgruppen av alla.

Grävet avslöjar också brister i utbildning och introduktion, att slitna och trasiga städredskap användes, att rutiner och instruktioner brast och att felaktiga städmetoder användes.
Vissa vårdlokaler var dessutom så slitna, med rostiga handfat och hål i golvet, att de var helt omöjliga att få rena och akut hälsofarliga för patienterna.

Publiceringen gav resultat - både konkret på Södersjukhuset och i riksdagen. 

11:25-11:45 LOKAL-TV: Dödsbakterien
Samir Bezzazi, Sandy Hansson, SVT Nyheter Väst

Under åtta år har över 600 svenskar dött av en smittsam tarmbakterie som bland annat sprids på sjukhus. En bakterie som kan göra att en standardoperation kan bli en direkt fara för ditt liv.
Samtidigt har vården ingen metodik för att snabbt se när det sker stora smittspridningar eller utbrott av tarmbakterien på sjukhusen. Granskningen visar flera plötsliga ökningar av antalet drabbade och döda. Ökningar som sjukhus runt om i landet inte hade en aning om, och som expert tror är utbrott.


Guldspadenominerade
avatar for Samir Bezzazi

Samir Bezzazi

SVT Nyheter Väst
Guldspadenominerad i klassen Lokal-TVAnställd på SVT Nyheter Väst men för tillfället på SVT:s nya program för granskande journalistik SVT Dold. Tidigare jobbat på P4 Göteborg, Göteborgs-Posten och Sydsvenskan. Nominerad till Guldspaden för tredje gången. 
avatar for Anna Bäsén

Anna Bäsén

Expressen
Guldspadenominerad i klassen Stor tidningAnna Bäsén är medicinreporter på Expressen sedan 15 år tillbaka. Hon har använt wallraffmetoden tidigare, bland annat på äldreboende och i hemtjänsten, hos tandläkaren och som kund hos alternativmedicinska terapeuter. Hon har tidigare... Read More →
avatar for Sandy Hansson

Sandy Hansson

SVT Nyheter Väst
Guldspadenominerad i klassen Lokal-TVHar jobbat på SVT sedan 1979 med flera olika uppgifter. Ljus/ljud/foto/redigering och nu är jag nyligen omskolad till reporter. Detta är tredje gången som jag nomineras till guldspaden, förra året vann jag tillsammans med Michael Verdicchio... Read More →

Friday April 8, 2016 11:00 - 11:45 CEST
G2 Svenska mässan

11:00 CEST

Göteborg – mellan segregation och kreativitet (Sponsor: Floda Nyheter)

Författaren och ekonomihistorikern Jan Jörnmark berättar om sin bok och hur man gräver i de gamla arkiven som många glömt bort.


Föreläsare
JJ

Jan Jörnmark

Jan Jörnmark är ekonomihistoriker och författare och har skrivit boken Göteborg - mellan segregation och kreativitet.


Friday April 8, 2016 11:00 - 12:00 CEST
Grävscenen Svenska Mässan

11:45 CEST

Lunch
Till lunchen på fredag behöver du en lunchbiljett som köps separat vid anmälan till seminariet. Det finns också flera restauranger och lunchställen i anslutning till Svenska mässan.

Friday April 8, 2016 11:45 - 13:00 CEST
Restaurang Estrad Plan 2

12:00 CEST

Låt folket gräva åt dig (Utställare: Open Knowledge Sweden)

Låt folket gräva - så kan du engagera medborgare för att stärka ditt gräv och Offentlighetsprincipen!

En helt ny digital portal kan komma att revolutionera ditt arbete som grävande journalist. Nu kan du på ett enkelt sätt få dina läsare att använda Offentlighetsprincipen och gräva åt dig. Kom och lär dig mer om den nya digitala portalen som hjälper dig maximera kraften i crowdsourcing för att stärka ditt eget grävjobb - och för att stärka Offentlighetsprincipen.

Medverkande: Mattias Axell, på den ideella organisationen Open Knowledge Foundation Sverige

Arrangör: Open Knowledge Foundation Sverige (Utställare)


 


Friday April 8, 2016 12:00 - 12:20 CEST
Grävscenen Svenska Mässan

12:00 CEST

Working with ISIS? Journalism and violent non-state actors in the Middle East
As foreign presence and fighting between parties intensifies in Iraq and Syria, reporting in a region where multiple journalists have already been captured and killed becomes increasingly risky. At the same time, ISIS continues its own media campaign, attracting more and more disenfranchised young men and women to its cause. How can journalists navigate this new terrain where they risk simultaneously becoming targets and instruments of insurgent group propaganda? 
Programpartner: MEG 

Föreläsare
avatar for Janine di Giovanni

Janine di Giovanni

Janine di Giovanni is the Middle East editor of Newsweek. She is one of Europe and America's most respected reporters, with vast experience covering war and conflict. Currently working in Syria and Iraq, she is focusing on ISIS and other insurgency groups in the Middle East.Läs ... Read More →


Friday April 8, 2016 12:00 - 12:45 CEST
Kongresshallen Svenska mässan

13:00 CEST

The importance of an open society (MEG)

A discussion about freedom of expression, journalist safety and how to be brave in a dangerous world. 

Speakers: Alice Bah Kuhnke, minister for Culture and Democracy.
Janine di Giovanni, Middle East editor of Newsweek.

Moderator: Jonas Nordling, president Swedish Union of Journalists.

Arrangör: MEG 

Detta schema presenterar ett urval av MEG:s programpunkter. För MEG:s hela program, se http://www.meg.se/ 


Friday April 8, 2016 13:00 - 13:30 CEST
H1 Svenska mässan

13:00 CEST

Opening ceremony Gräv 2016: Key note speaker Rana Sabbagh
Rana Sabbagh is the mother of investigative journalism in Middle East. She started ARIJ ten years ago. It has, during her leadership, against all odds developed into one of the largest investigative organizations in the world. Hundreds of journalists in the Arab countries have been trained and conducted investigative projects under her direction. Rana continues to challenge power in a war-torn region where freedom of expression is extinguished, and where journalists are harassed, beaten and jailed.
Programpartner: MEG

Föreläsare
avatar for Rana Sabbagh

Rana Sabbagh

Rana Sabbagh is executive director at Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ) - the region’s leading media support network spreading the culture of “accountability journalism” in nine Arab states since 2005. She has dedicated the last 33 years of her career as journalist, columnist and media trainer to promote free speech, independent media, “accountability journalism” and human rights. As former chief editor of the Jordan Times (1999-Jan 2002), she became the first Arab female... Read More →


Friday April 8, 2016 13:00 - 13:45 CEST
Kongresshallen Svenska mässan

14:00 CEST

Panama Papers – the World’s Largest Investigation, Ever PART 1

The leak was almost too big to fathom: 9 million documents, showing the inner workings at Mossack Fonseca, the World’s leading consultants if you want to hide financial assets in offshore tax havens. In order to process the information, The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) gathered it’s largest strike-force ever: more than 370 journalists from 78 different countries.

After more than eight months of collaborative investigation, the publication of the resulting stories started on April the 3rd. Since then, the findings from the Panama Papers have shaken governments from Iceland to China, as well as International sport stars and shady drug barons.

How do you organize such a massive journalistic undertaking? And how do you keep it secret?

Gräv16 is proud to present four ICIJ members, who will describe the Sisyphean process behind the disentangling of the Panama Papers.

Moderator: Fredrik Laurin, Special Projects Editor, Uppdrag Granskning, SVT

 Moderator
avatar for Fredrik Laurin

Fredrik Laurin

Editor, Swedish Television

Föreläsare
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Data Journalism Editor, Gota Media
Helena Bengtsson is Data Journalism Editor at Gota Media, a regional publishing company in the south of Sweden with 14 local titles. She previously worked as Editor for Data Journalism at Sveriges Television, Sweden’s national television broadcaster for 27 years and she also served... Read More →
avatar for Mar Cabra

Mar Cabra

Member, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)
Mar Cabra, is a member of the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Until last year, she was the head of the Data & Research Unit which produces the organisation's key data work and also develops tools for better collaborative investigative journalism. She... Read More →
avatar for Joachim Dyfvermark

Joachim Dyfvermark

Investigative Reporter, SVT
Hedersomnämnande i klassen Riks-TV av GuldspadejurynJoachim Dyfvermark is an investigative reporter and producer for the current affairs television show, “Uppdrag Granskning” on SVT, Swedish Public Broadcasting. Dyfvermark was part of a renowned trio of Swedish investigative... Read More →
avatar for Johannes Kristjansson

Johannes Kristjansson

Johannes Kr. Kristjansson, Iceland, is an investigative reporter who founded his own media company, called Reykjavik Media, in 2015. Kristjansson also a co-founded and is a board member of the Icelandic Center for Investigative Journalism and has lectured on investigative journalism... Read More →


Friday April 8, 2016 14:00 - 14:45 CEST
Kongresshallen Svenska mässan

14:00 CEST

Måste journalister även vara programmerare? (MEG)

PANELSAMTAL (MEG):
Media är i en omfattande omställning. Det utbildas till men sällan i branschen. Vem tar ansvar för helhet och samordning för de 1 900 studenter som just nu utbildas? Hur håller vi tillsammans utbildningen relevant? Söker företagen goda berättare eller styva tekniker?
Seminarium om kraven på den framtida journalistutbildningen med Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, Ulla Sätereie, prefekt JMG, Sofia Olsson Olsén, tf chefredaktör och ansvarig utgivare Aftonbladet.

Programpartner: Svenska Journalistförbundet

Detta schema presenterar ett urval av MEG:s programpunkter. För MEG:s hela program, se http://www.meg.se/  

Friday April 8, 2016 14:00 - 14:45 CEST
J1

14:00 CEST

Gräv bland fakturorna

I det offentligas ekonomisystem sparas allt.

All verksamhet går att följa och granska och där hittar du fakturorna som gör att du kan ställa makthavare till svars för hur verksamheten sköts och skattebetalarnas pengar används.

Men hur går du systematiskt till väga för att hitta fakturorna som berättar det du vill avslöja?

Hur undviker du att drunkna i information?

Du får en grundläggande guide steg för steg till offentliga ekonomisystem och får också praktiska tips hur du ställer de rätta frågorna utan att egentligen behöva kunna så mycket om ekonomi.
Länk till dokument! 


Föreläsare
avatar for Malin Crona

Malin Crona

Editor, SVT
Malin Crona är redaktör på SVT Nyheter Stockholm och kommer närmast från Arbetsvärlden. Hon har flera guldspadenomineringar i bagaget, från Uppdrag Granskning, Sveriges Natur och Norrtelje Tidning och utsågs till Årets klimatjournalist av Aftonbladet 2022. Hon har tidigare... Read More →


Friday April 8, 2016 14:00 - 14:45 CEST
J2 Svenska mässan

14:00 CEST

Så kommer du igång med din granskning
Börja i rätt ända så blir också slutresultatet bättre. Ska du gräva är det bra om du först har en bild av vad du skall göra - då sätter du förhoppningsvis också spaden på rätt ställe. Mikael Grill Pettersson visar både på framkomliga vägar och fallgropar i Grävdjungeln.
Länk till presentationen.Föreläsare
avatar for Mikael Grill Pettersson

Mikael Grill Pettersson

Reporter, SVT
Mikael Grill Pettersson är grävande reporter på SVT Nyheter. Har det senaste året bland annat granskat it-satsningar hos AF, upphandlingar hos MSB, säkerheten hos SAS och kaoset kring sjukvårdens materialleveranser.


Friday April 8, 2016 14:00 - 14:45 CEST
G3 Svenska mässan

14:00 CEST

GULDSPADEN Liten tidning: Barnen som väckte hatarna/ Stor tidning: De osynliga
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

14:00-14:20 LITEN TIDNING: Barnen som väckte hatarna
Jens Mikkelsen, Hussein el-Alawi, Fedrico Moreno, Helsingborgs Dagblad/ Sydsvenskan

Ett våldsamt vaktingripande mot en ung pojke på Malmö C blev vårens stora diskussionsämne. Medan hat och myter vällde fram i sociala medier inledde HD och Sydsvenskan ett omfattande grävprojekt för att hitta pojken som alla pratade om, men inte med. Vi letade upp hans familj i en marockansk kåkstad, träffade vännerna som blev kvar spanska Melilla och spårade pojken till Stockholms drogmiljöer. Utifrån hans historia kunde vi berätta om en för många okänd verklighet för unga migranter och fördjupa bilden av en av årets mest uppmärksammade nyhetshändelser.

14:25-14:45 STOR TIDNING: De osynliga 
Niklas Orrenius, Josefin Sköld, Roger Turesson, Dagens Nyheter

De städar din mataffär, packar din frukt, tar hand om din kemtvätt. Jobbar evighetslånga arbetspass för 19 kronor i timmen under hot: ”Jag kan skicka tillbaka dig!”. Sveriges nya underklass lever mitt bland oss – men i en parallell värld. En slavliknande tillvaro där lagar som skyddar oss andra inte gäller. Artikelserien handlar om de osynliga migranterna: fattiga människor som saknar flyktingskäl men kämpar för ett drägligt liv i det svenska samhällets bottenskikt.

En granskning som fick enormt genomslag, men som ställde en svår fråga till reportrarna: hur gör man när de utsatta inte vill vara med?

Guldspadenominerade
avatar for Hussein el-Alawi

Hussein el-Alawi

HD/Sydsvenskan
Guldspadenominerad i klassen Liten tidning
avatar for Jens Mikkelsen

Jens Mikkelsen

reporter, Sydsvenskan
Guldspadenominerad i klassen Liten tidning
avatar for Fedrico Moreno

Fedrico Moreno

Expressen/Kvällsposten
Guldspadenominerad i klassen Liten tidning
avatar for Niklas Orrenius

Niklas Orrenius

Dagens Nyheter
Guldspadenominerad i klassen Stor tidningNiklas Orrenius, reporter på Dagens Nyheter, tidigare på Sydsvenskan och Expressen. Avslöjade bland annat Skånepolisens olagliga register över romer. Skriver bok om Lars Vilks och extremism.
avatar for Josefin Sköld

Josefin Sköld

Reporter, Dagens Nyheter
avatar for Roger Turesson

Roger Turesson

Photojournalist, Dagens Nyheter
Guldspadenominerad i klassen Stor tidning Roger Turesson. Bildjournalist på Dagens Nyheter, tidigare Expressen. Vinnare av Årets Bild 3 gånger och Årets Fotograf. Tilldelades Stora Journalistpriset för reportagen om tiggare.

Friday April 8, 2016 14:00 - 14:45 CEST
G2 Svenska mässan

14:00 CEST

Panel: Hur mår offentlighetsprincipen?
 (Bidragsgivare: VGR)

Hur mår offentlighetsprincipen?

Den unika svenska tryckfrihetsförordningen firar 250 år 2016. Men var är tryckfriheten på väg? Och vilka förändringar har egentligen skett längs vägen?
Ett panelsamtal om den svenska Offentlighetsprincipen.

Medverkande: Nils Funcke, journalist, föreläsare, utbildare. Maria Abrahamsson (M), riksdagsledamot. Erik Lagersten, kommunikationsdirektör, Västra Götalandsregionen, och styrelseledamot för Sveriges kommunikatörer. 
Moderator: Terje Carlsson

Arrangör: Västra Götalandsregionen (bidragsgivare) 


Friday April 8, 2016 14:00 - 14:50 CEST
Öppen scen

14:00 CEST

Journalistpanelen/Mediebarometern (MEG)

14.00 Välkommen! (Bodil Tingsby, projektledare Global Free Speech/GU.)

14.05 – 14.45 Journalistpanelen
Enkätstudier visar: Så använder journalister sociala medier. Detta tycker folk om journalister. Så omfattande är hoten mot journalister. Detta är konsekvenserna.

Medverkande: Marina Ghersetti, universitetslektor, Bengt Johansson, professor, Monica Löfgren Nilsson, universitetslektor/vice prefekt JMG/GU.

14.45 – 15.00 Mediebarometern
Färska fakta om hur vi använder media. I 37 år har NORDICOM frågat befolkningen om detta. Nu gäller det 2015.

Medverkande: Ulrika Facht, författare, forskningsinformatör/redaktör, NORDICOM/GU.

Detta schema presenterar ett urval av MEG:s programpunkter. För MEG:s hela program, se http://www.meg.se/ 


Friday April 8, 2016 14:00 - 15:00 CEST
Grävscenen Svenska Mässan

15:00 CEST

Catchers in the Rye

When launched in autumn 2014 Correctiv.org called itself »one of the solutions for the media crisis« and claimed it would help the Fourth Estate »uphold its guardian function«. Bold statements – followed by bold results. Already in 2015, Correctiv won two of Germany’s most prestigeous journalism awards: Reporterpreis and Grimme Online Award.

Under the catchwords »investigative, charitable and independent«, the work of its 15 reporters is published on Correctiv.org  given away for free to small and big newspapers and magazines alike, as well as to radio- and TV stations. Among other things, they have exposed criminal networks behind refugee smuggling in the Mediterranean, who really downed MH17 in Ukraine and secret privisions in the envisaged trade agreement between the EU and the US. Here Christian Humborg describes Correctiv’s founding, financing and working methods, and shares his thoughts on the future of collaborative investigative journalism.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Nyfiken på Correktiv.org? Här hittar du några av deras mest uppmärksammade granskningar.
Sanningen om vem som sköt ner MH17 över östra Ukraina, ett år innan den officiella nederländska haveriutredningen blev klar (engelsk text, finns även på tyska, ryska och franska):  Flight MH17 Searching for the truth 
Det kriminella nätverket som smugglar vapen, droger och flyktingar över Medelhavet (engelsk text, finns även på tyska) The hidden fleet
Frihandelsavtalet mellan EU och USA: undersökande följetong omfattande ett 40-tal artiklar (innehållssida på tyska, ledande till artiklar på tyska eller engelska)Föreläsare
avatar for Christian Humborg

Christian Humborg

RUMS Münster/Wikimedia
Dr. Christian Humborg ist in Münster/Westfalen geboren und aufgewachsen und lebt seit über 20 Jahren in Berlin. Seit 2016 ist er Bereichsleiter Finanzen und Zentrale Dienste von Wikimedia Deutschland und Stellvertreter des Alleinvorstandes. Zuvor war er als Geschäftsführer von... Read More →


Friday April 8, 2016 15:00 - 15:45 CEST
G3 Svenska mässan

15:00 CEST

GULDSPADEN Webb: Männen som dödar/ Webb: Våra övervakade liv
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

15:00-15:20 WEBB: Männen som dödar
Kerstin Weigl, Kristina Edblom, Aftonbladet

Under sju år har vi avslöjat samhällsmisstagen bakom kvinnomorden i Sverige. Nu har vi hela bilden. Vi kartlade 236 män som de senaste femton åren skjutit, strypt, knivmördat och slagit ihjäl en kvinna som älskat och litat på dem. Männen som dödade var tickande bomber.

15:25-15:45 WEBB: Våra övervakade liv
Kristoffer Örstadius, Linus Larsson, Dagens Nyheter

De globala teknikjättarnas handel med personuppgifter på nätet har blivit en mångmiljardindustri. DN:s Linus Larsson och Kristoffer Örstadius genomförde i sin granskning den första kompletta kartläggningen av hur svenskarnas surfvanor övervakas. Resultatet visade hur känsliga medicinska uppgifter slussas vidare till amerikanska bolag. Efter avslöjandena tvingades uppemot 30 kommuner och myndigheter bygga om sina sajter och kasta ut spårningsfunktionerna. 

Guldspadenominerade
avatar for Kristina Edblom

Kristina Edblom

investigative reporter, Aftonbladet
Kristina Edblom var under många år reporter på Aftonbladet, innan hon rekryterades av SVT 2020. Hon tilldelades 2019 års Guldspade i kategorin Juryns särskilda pris, för sin granskning av morden på kvinnor i Sverige, tillsammans med Kerstin Weigl.Motiveringen löd:”För deras... Read More →
avatar for Linus Larsson

Linus Larsson

Dagens Nyheter 556246-8172
Guldpadenominerad i klassen större dagstidning 
avatar for Kerstin Weigl

Kerstin Weigl

nyhetskolumnist, Aftonbladet
Kerstin Weigl är mångårig reporter på Aftonbladet. Hon tilldelades tillsammans med Kristina Edblom 2019 års Guldspade i kategorin Juryns särskilda pris för sin granskning av morden på kvinnor i Sverige.Motiveringen löd:”För deras metodiska och uthålliga blottläggande... Read More →
avatar for Kristoffer Örstadius

Kristoffer Örstadius

Reporter, Dagens Nyheter
Guldspadenominerad i klassen WebbDatajournalist på Dagens Nyheter och vinnare av Stora Journalistpriset 2015 för en rad uppmärksammade gräv som gjorts med data. Har de senaste åren gjort granskningar om bland annat bristande it-säkerhet, den svenska skolkrisen och integrationen... Read More →

Friday April 8, 2016 15:00 - 15:45 CEST
G2 Svenska mässan

15:00 CEST

Så granskar du politikern, brottslingen, företagaren
Här får du handfasta tips om hur du gör för att snabbt hitta information om en person. Det kan vara det nya kommunalrådet, den misstänkte för ett uppmärksammat brott eller personen bakom företaget som etablerar sig på orten. Vilka myndigheter ör du kontakta, vilka tjänster är att rekommendera? Vad kan du få fram enkelt, och vad är svårare?

Föreläsare
avatar for Linda Kakuli

Linda Kakuli

Reporter / Researcher, Swedish Television (SVT)
My area is data-analysis and research. Special interests: money laundering, tax avoidance/evasion, researching people and companies.


Friday April 8, 2016 15:00 - 15:45 CEST
J2 Svenska mässan

15:00 CEST

Excel 2- tips och tricks
Begränsat till 24 platser, kom i tid!
OBS! Dubbelpass

En workshop för dig som kan grunderna i Excel och vill lära dig mer om hur man bearbetar data. Vi går igenom formler du inte kommer att kunna leva utan - och några extra tips och tricks, som pivottabeller och text till kolumn.
Ta med egen dator med Excel, OpenOffice eller LibreOffice installerat. Google Spreadsheet är också ett alternativ.

Föreläsare
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Data Journalism Editor, Gota Media
Helena Bengtsson is Data Journalism Editor at Gota Media, a regional publishing company in the south of Sweden with 14 local titles. She previously worked as Editor for Data Journalism at Sveriges Television, Sweden’s national television broadcaster for 27 years and she also served... Read More →
avatar for Linnea Heppling

Linnea Heppling

Editor Quickshot, SVT
Linnea Heppling is editor for the award winning visual data journalism team at SVT, Sweden’s national television broadcaster. She has worked for SVT since 2011, as a data journalist and editor. She and her team have won the Nordic Data Journalism Awards twice.


Friday April 8, 2016 15:00 - 16:45 CEST
R21 Svenska mässan

16:00 CEST

Hur granskar vi utsatta grupper som tiggare och flyktingar?

SAMTAL: Att granska missförhållanden som berör utsatta grupper är extra svårt. Att lyfta fram problem bland tiggare och flyktingar resulterar ofta i kommentarer såsom att man flirtar med främlingsfientliga krafter.
Hur hanterar man som grävare det faktum att ens reportage riskerar att spä på fördomar och hat? Välkommen till ett samtal om hur man granskar en av vår tids viktigaste frågor.
Moderator: Terje Carlsson, ordförande Föreningen Grävande Journalister 


Moderator
avatar for Terje Carlsson

Terje Carlsson

Journalist/Chairman, Association for Investigative Journalism in Sweden
Terje Carlsson is the chairman of the Swedish investigative journalism network FGJ.

Föreläsare
avatar for Lina Makboul

Lina Makboul

Journalist, SVT
Lina Makboul er svensk journalist med palestinsk bakgrunn. Makboul begynte som radiojournalist i 1996 og ble rekruttert til SVT av Janne Josefsson og programmet "Fittja Paradiso" 1999. 2006 produserte hun sin første dokumentarfilm "Leila Khaled hijacker" som vant flere internasjonale... Read More →
avatar for Sara Recabarren

Sara Recabarren

Reporter, Nyhetsbolaget/TV4
Reporter på Kalla fakta, TV4. 2015 vann hon Kristallen för reportaget "Slav i Sverige" som handlar om den hänsynslösa exploateringen av de mest utsatta EU-migranterna ( http://www.tv4.se/kalla-fakta/klipp/kalla-fakta-del-1-slav-i-sverige-3179056). Sara är född i Tehran... Read More →


Friday April 8, 2016 16:00 - 16:45 CEST
J2 Svenska mässan

16:00 CEST

Little brother is watching you!

We share the most intimate information on social media, in the belief that it only reaches our loyal followers. But along with it comes digital traces that even outsiders can get hold of. Hear award-winning reporters Eva Jung and Axel Gordh Humlesjö share their insights on so-called geotags, and how to use them in investigative journalism. With concrete examples – like the threatened politician who lived in hiding, but unknowingly revealed her whereabouts on the internet – they show how to use programs such as Creepy, Banjo and Geofeedia to find information and sources.
Programpartner : MEG 


Föreläsare
avatar for Axel Gordh Humlesjö

Axel Gordh Humlesjö

TV host and investigative journalist, SVT
Axel Gordh Humlesjö is an internationally acclaimed and award-winning investigative reporter at the Swedish public broadcaster - SVT. He specializes in organized crime, corruption and digital research. In 2018 he led a international group of reporters in an investigation into the... Read More →
avatar for Eva Jung

Eva Jung

Journalist, Berlingske
Eva Jung has worked as an investigative journalist since 2011 with daily Berlingske, Denmark. Since 2017 also based in Brussels as EU correspondent.Through 2017 and 2018 investigated the 200 bn euro money laundering scandal at Danske Bank. Jung and colleagues were awarded best investigation... Read More →


Friday April 8, 2016 16:00 - 16:45 CEST
G3 Svenska mässan

16:00 CEST

GULDSPADEN Liten tidning: Cirkelbluffen/ Bok: Telia - Alliansregeringen och korruptionen
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

16:00-16:20 LITEN TIDNING: Cirkelbluffen
Elin Turborn, Västerbottens-Kuriren

Gustav Gustavsson bor på Gustavsgatan 7 i Umeå. Men varken han, adressen eller de 257 studiecirklarna han höll i existerade. Det gjorde inte heller en stor del av de andra studiecirklarna och kulturprogrammen hos Studiefrämjandet i Umeåregionen. VK:s granskning har avslöjat hur Studiefrämjandet systematiskt, under flera år, har lurat till sig miljontals kronor i statsbidrag. Ett fusk som nu kostat studieförbundet 20 miljoner kronor och som kan leda till att inblandade chefer får fängelse.

16:25-16:45 BOK: Telia - Alliansregeringen och korruptionen
Patricia Hedelius 

TELIA – Alliansregeringen och korruptionen är en granskning av hycklande politiker, hänsynslösa oligarker och korrupta makthavare. Men det mest uppseendeväckande med Telias historia är kanske inte de spektakulära händelserna i länder som Uzbekistan och Vitryssland utan det som utspelat sig i Sverige, i maktens korridorer i Rosenbad. Idag är det ingen som tagit det yttersta ansvaret för det statliga Televerkets metamorfos. Ingen har stoppat de oetiska affärerna med skrupelfria makthavare i forna sovjetrepubliker genom åren. Inte ens största ägaren, svenska staten. Det visar sig att flera regeringar, däribland Alliansregeringen, styrde Telia med järnhand men valde att bortse från varningssingnalerna om korruption. Ett mönster som bestått under den nuvarande regeringen. Här får du reda på det hänsynslösa politiska spelet bakom kulisserna och bakgrunden till Telias tvärvändning och beslutet att lämna de ifrågasatta marknaderna i Eurasien. 

Guldspadenominerade
avatar for Patricia Hedelius

Patricia Hedelius

Svenska Dagbladet (bok)
Guldspadenominerad i klassen BokPatricia Hedelius är  ekonomijournalist och har de senaste åren kombinerat reporterarbetet på Svenska Dagbladet med insiktsfulla börskrönikor. Hon har tidigare arbetat på tidningar som Dagens Nyheter och Affärsvärlden men också på den internationella... Read More →
avatar for Elin Turborn

Elin Turborn

Journalist, Västerbottens-Kuriren
Guldspadenominerad i klassen Liten tidning. Elin Turborn är journalist på Västerbottens-Kuriren i Umeå där hon arbetat de senaste nio åren. Sedan två år tillbaka leder hon VK:s grävgrupp.

Friday April 8, 2016 16:00 - 16:45 CEST
G2 Svenska mässan

16:30 CEST

Global Free Speech - Göteborgs Universitet (MEG)
Global Free Speech - Göteborgs Universitet
fredag 8 apr kl. 16:30 - 19:00

16.30 – 16.35 
Välkommen åter!
Medverkande: Bodil Tingsby, projektledare Global Free Speech/GU.

16.35 - 16.50
Våra journalister får jobb
Under 13 år har JMG följt studenternas väg ut på arbetsmarknaden. Trots tuffa tider är 2015 års siffror positivare än någonsin – 8 av 10 har journalistjobb! 
Medverkande: Britt Börjesson, universitetsadjunkt JMG/GU

16.50 – 17.05
Morgondagens journalister
JMG gör om sin journalistutbildning. Vi satsar bland annat på digitalt först, datajournalistik, mer berättande och grävande. Dessutom hoppas vi på breddad rekrytering genom ny antagning.
Medverkande: Ulla Sätereie, prefekt JMG/GU.

17.05 – 17.20
JMG satsar på internationell magister i grävande journalistik
Start hösten 2016. Globalt perspektiv. Internationell rekrytering. Träning i att gräva över gränserna, datajournalistik, visualisering samt digitala tekniker för research och publicering. 
Medverkande: Jenny Wiik, universitetslektor, studierektor JMG/GU.

17.20 – 17.50 
Från Forsskål till Zuckerberg
Om det fria ordets historia och framtid nu när världens äldsta tryckfrihetslagstiftning - den svenska - firar 250 år. Har tänkarna bakom ”den borgerliga friheten” och Facebook ö. h. t. något gemensamt?
Medverkande: Ulla Carlsson, UNESCO-professor i yttrandefrihet och global politik, Anders Franck, programchef Jonsereds herrgård/GU.

17.50 – 18.15
Vi frågar och ifrågasätter
Efter ett spännande GU-program uppmanas publik och medverkande att fråga om, ifrågasätta och diskutera det sagda.
Medverkande: Bodil Tingsby med flera, projektledare Global Free Speech, GU.

18.15 – 19.00
Mingel - ”Före festen”
JMG (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation), Jonsereds herrgård, NORDICOM och UNICEF och Global Free Speech/Göteborgs universitet bjuder på mingel före "Late night show" med Gräv. 

Detta schema presenterar ett urval av MEG:s programpunkter. För MEG:s hela program, se http://www.meg.se/


Friday April 8, 2016 16:30 - 19:00 CEST
Grävscenen Svenska Mässan

17:00 CEST

Dramaturgiska kurvor och hur du får folk att berätta
Katarina Gunnarsson, flerfaldigt prisbelönt reporter på Sveriges Radio, ger tips om hur man får intervjupersoner att öppna sig. Hur man skapar trygghet så folk börjar berätta i starka scener och bilder. Men det handlar också handfast om frya olika dramaturgiska modeller för berättande. Hur man kan undvika ett stereotypt offer/förövar-berättande. Om vikten att även i ett faktatungt gräv beröra. I varje reportage ska det finnas minst ett parti där man ryser och håren reser sig på armen. Hur man når dit som reporter berättar Katarina Gunnarsson.
Här är en länk till samlade reportage av Katarina Gunnarsson. 

Föreläsare
avatar for Katarina Gunnarsson

Katarina Gunnarsson

Katarina Gunnarsson har i 22 år gjort featurereportage för Studio Ett i P1. Hon har ofta skildrat känsliga ämnen i sin journalistik, redan i mitten på 1990-talet skildrade hon hedersvåld och radikal islam i förorter. Katarina Gunnarsson har fått ett flertal journalistpriser... Read More →


Friday April 8, 2016 17:00 - 17:45 CEST
J2 Svenska mässan

17:00 CEST

Granska svenska företag utomlands
Svenska storföretag profilerar sig nästan undantagslöst som socialt ansvarsfulla i sin verksamhet utomlands. Tunga certifieringsorgan har satt sina stämplar, uppförandekoden reglerar att FN:s konventioner följs, oberoende revisionsbyråer gör regelbundna kontroller och hållbarhetsrapporten bekräftar bilden av en verksamhet helt i ordning. När man då hör rykten om det där inte stämmer, att det faktiskt är precis tvärtom, hur gör man då?
Camilla Ziedorn ger sina bästa tips på hur man kan göra för att komma igenom den massiva PR-muren och nå fram till vad som döljer sig bakom företagets verklighetsbeskrivning.

Föreläsare
avatar for Camilla Ziedorn

Camilla Ziedorn

Camilla Ziedorn, reporter på Kalla fakta, fick Guldspaden 2014 efter att ha avslöjat hur Stora Enso mörkat barnarbete i sin verksamhet i Pakistan. Hon har också nominerats till Kristallen för Årets granskning två gånger. Camilla är historiker i grunden och har tidigare arbetat... Read More →


Friday April 8, 2016 17:00 - 17:45 CEST
G3 Svenska mässan

17:00 CEST

GULDSPADEN Riksradio: Fallet Sinthu/ Lokalradio: Knark, död och kaos under statlig tvångsvård
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och erfarenheter.

17:00-17:20 RIKSRADIO: Fallet Sinthu
Bo-Göran Bodin, Daniel Velasco, SR P1 Dokumentär/Ekot

28-årige Sinthu Selvarajah, omtyckt ingenjör med ny tjej och på väg att få ett chefsjobb, får en plötslig psykos. På den psykiatriska avdelningen stängs han in ett rum. Fem poliser stormar rummet. Sedan slutar Sinthu andas. Ekots reportrar Daniel Velasco och Bo-Göran Bodin har kartlagt vad som hände bakom den stängda dörren på sjukhuset - efter att internutredningen friat samtliga inblandade poliser.

17:25-17:45 LOKALRADIO: Knark, död och kaos under statlig tvångsvård
Pernilla Arvidsson, Rebecka Montelius, SR P4 Jönköping

Beskrivning kommer 

Guldspadenominerade
avatar for Pernilla Arvidsson

Pernilla Arvidsson

SR P4 Jönköping
Guldspadenominerad i klassen Lokalradio
avatar for Bo-Göran Bodin

Bo-Göran Bodin

SR Ekot
Guldspadenominerad i klassen RiksradioBo-Göran Bodin är undersökande reporter på SR Ekot. Han har tidigare jobbat på bland annat SVT:s Dokument Inifrån och Göteborgs-Posten. Bo-Göran Bodin är flerfaldigt svenskt och internationellt prisbelönt. Bland annat har han vunnit... Read More →
avatar for Rebecka Montelius

Rebecka Montelius

SR P4 Jönköping
Guldspadenominerad i klassen Lokalradio
avatar for Daniel Velasco

Daniel Velasco

Reporter, Sveriges Radio
Daniel Velasco är undersökande journalist i Ekots grävgrupp. Han har gjort flera uppmärksammade dokumentärer och är mångfaldigt prisbelönt, bland annat med Prix Europa, Stora journalistpriset, IRE Award och tre guldspadar.

Friday April 8, 2016 17:00 - 17:45 CEST
G2 Svenska mässan

18:00 CEST

Årsmöte föreningen Grävande Journalister
Friday April 8, 2016 18:00 - 20:00 CEST
J2 Svenska mässan

20:00 CEST

Late night show - endast för Grävseminariet
Janne och Belinda leder årets Late Night Show. Under en timme utlovas en kontroversiell show med hemliga gäster och många skratt. Redaktör: Anna Engholm.
Läs mer här. 
Baren är öppen under och några timmar efter showen.

Seminariekort för Gräv krävs för tillträde till Late Night Show. 

Artists
avatar for Belinda Olsson

Belinda Olsson

SVT
Programledare, Opinion Live, SVT.
avatar for Janne Josefsson

Janne Josefsson

SVT
Reporter och programledare, Uppdrag Granskning, SVT.


Friday April 8, 2016 20:00 - 21:00 CEST
Lokal meddelas senare Svenska Mässan
 
Saturday, April 9
 

08:00 CEST

Registrering

Seminariekort och biljetter
I din bekräftelse finner du din streckkod som du scannar vid registreringen och där skrivs din namnskylt och övriga biljetter ut automatiskt. 

Streckkoden kommer även att skickas via sms dagen före ankomst till det mobilnummer du angivit i din anmälan. Vänligen ha din bekräftelse redo i din mobiltelefon alternativt skriv ut din bekräftelse på papper i förväg.

Registrering
Registreringen sker på plan 2, ingång 5 (huvudentrén mot Korsvägen).

Öppettider registreringsdisken
Fredag 9 april: 08.00-20.00
Lördag 10 april: 08.00-17.00

Lunch- och festbiljetter
Har du bokat lunch och/eller Guldspadegalan skrivs dessa biljetter ut tillsammans med din namnskylt.


Saturday April 9, 2016 08:00 - 17:00 CEST
Plan 2, ingång 5 (huvudentrén mot Korsvägen)

09:00 CEST

Låt robotar hitta nyheten åt dig

Begränsat till 24 platser, kom i tid!

Jens Finnäs från Journalism++ berättar om hur de jobbar med automatisering för att analysera och hitta nyheter i stora mängder data


Föreläsare
avatar for Jens Finnäs

Jens Finnäs

Journalism++ Stockholm
Datajournalist. Driver sedan 2013 Journalism++ Stockholm, en frilansbyrå inriktad på datadriven journalistik. Låg bakom Mittmedias prisbelönta "Kan du lova?" och har även jobbat med bland annat Aftonbladet, Sveriges Radio, TT, Svenska Dagbladet och TV4.


Saturday April 9, 2016 09:00 - 09:45 CEST
R21 Svenska mässan

09:00 CEST

Panama papers: Tools and tricks used to analyze the biggest leak in history
Learn about the technical tools used for the Panama Papers investigation, coordinated by the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Learn how they mined millions of documents and data and used encrypted tools to communicate, coordinate and share documents​.

Get new ideas of what kind of investigative journalism you can do by using these techniques and how the work can be done practically

Föreläsare
avatar for Mar Cabra

Mar Cabra

Member, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)
Mar Cabra, is a member of the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Until last year, she was the head of the Data & Research Unit which produces the organisation's key data work and also develops tools for better collaborative investigative journalism. She... Read More →


Saturday April 9, 2016 09:00 - 09:45 CEST
G3 Svenska mässan

09:00 CEST

Grävandets ABC
Hur kan man gräva och skapa agendasättande journalistik även på redaktioner med små resurser? Marja Grill hjälper dig i denna nu klassiska programpunkt att se över den verktygslåda du behöver.Föreläsare
avatar for Marja Grill

Marja Grill

Reporter, Svt Grävnav
Marja Grill is a staff reporter at SVT News Investigative Desk. She has won several international awards and received four nominations for Sweden's prestigious Guldspaden prize in investigative journalism. In 2021, Marja Grill's work on 'The Sofie Case' earned her the Guldspaden award... Read More →


Saturday April 9, 2016 09:00 - 09:45 CEST
H1 Svenska mässan

09:00 CEST

GULDSPADEN Lokalradio: Miljonsopor/ Tidskrift: Asbest dödar igen
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

09:00-09:20 LOKALRADIO: Miljonsopor - kärnavfall guld värt i Östhammar 
Kina Pohjanen, SR P4 Uppland

P4 Uppland kunde visa hur det flödar in pengar i Östhammars kommun från SKB, Svensk kärnbränslehantering (och dess ägare)– samtidigt som kommunen kommer att kunna påverka om kärnavfallet ska grävas ner i kommunens urberg.
Bland annat att SKB, genom ett så kallat mervärdesavtal, finansierade största delen av den kommunala näringslivschefens lön, att pengarna gick till konferenser för kommuntjänstemän och in i skolverksamhet i kommunen. 

09:25-09:45  TIDSKRIFT: Asbest dödar igen
Marcus Derland, Elinor Torp, Dagens arbete

Tre gånger googlade Helena, 37, på det värsta. Men läkaren envisades med diskbråck. Det visade sig vara den aggressiva asbestcancern. Dagens Arbete avslöjar att trots att det gått 30 år sedan totalförbjudet så dödar asbest fortfarande. Nu rivs och renoveras gamla hus och industrier. Fibern släpps lös igen och nya generationer utsätts för de livsfarliga nålarna. 

Guldspadenominerade
avatar for Marcus Derland

Marcus Derland

Investigative reporter, Dagens Arbete
Guldspadenominerad i klassen TidskriftMarcus Derland har jobbat på Dagens Arbete i tio år. Han har nominerats till Guldspaden åtta gånger och vunnit vid två tillfällen.
avatar for Kina Pohjanen

Kina Pohjanen

SR P4 Uppland/SR P1 Kaliber
Kina Pohjanen är reporter på SR P4 Uppland, och har vunnit två guldspadar för sin undersökande journalistik.
avatar for Elinor Torp

Elinor Torp

Dagens Arbete
Guldspadenominerad i klassen TidskrifterGuldspadenominerad i klassen BokElinor Torp är journalist och författare till två böcker om urspårade arbetsmiljöer som lett till döden. Hon jobbar för närvarande på Dagens Arbete. 2010 vann hon och tidningen Guldspaden för en granskning... Read More →

Saturday April 9, 2016 09:00 - 09:45 CEST
G2 Svenska mässan

09:00 CEST

Offentlighetens ABC
Med några exempel belyser Nils Funcke en rad av de grundläggande regler som gäller för allmänhetens rätt att få del av allmänna handlingar och meddelarfriheten. Vad är en handling? Varför har finns det olika grader av sekretess? När får myndigheterna bedriva efterforskning och varför är tystnadsplikten för mottagare av information så strikt?

Föreläsare
avatar for Nils Funcke

Nils Funcke

Frilans
Nils Funcke har i decennier bevakat och debatterat frågor om yttrandefriheten. Han har skrivit böckerna "Att publicera" och "Offentlighetsprincipen, praktik och teori". Han har varit sekreterare i Yttrandefrihetskommittén, vd för Utgivarna, chefredaktör för Riksdags & Departement... Read More →


Saturday April 9, 2016 09:00 - 09:45 CEST
J2 Svenska mässan

09:30 CEST

Upptäck FOJO! (Utställare: FOJO)

Upptäck FOJO!
FOJO erbjuder kurser i Kalmar, runtom i landet och på fojo.se. Journalister behöver kunna mer om allt möjligt, t.ex. databasjournalistik, grunder i gräv, radiokurs. Snabbguide om allt Fojo erbjuder journalister i alla medier. 

Medverkande: Kersti Forsberg, tillträdande verksamhetschef, Lasse Herneklint, webbredaktör & utbildningsledare, Nina Hjelmgren, kursansvarig, Mats Amnell, Offentlighetsjouren, Olga Vallée, FOJO International.

Arrangör: FOJO (Utställare) 


Saturday April 9, 2016 09:30 - 09:50 CEST
Grävscenen Svenska Mässan

10:00 CEST

Prioritera! Att arbetsleda gräv på en liten redaktion
Hur lyckas man med gräv på en redaktion med små resurser?
Lisa Helgesson pratar om vikten av att göra tydliga val, från rekrytering och in i vardagsjournalistiken – och om varför det är bra när reportrarna gräver i par.

Föreläsare
avatar for Lisa Helgesson

Lisa Helgesson

Head of investigative journalism Ekot, SR


Saturday April 9, 2016 10:00 - 10:45 CEST
J2 Svenska mässan

10:00 CEST

Gå inte i nyhetsfällan!
Alla journalister har samma mål: att skapa nyheter, eller i vart fall väcka uppmärksamhet och diskussion. Problemet: om du som undersökande journalist tänker för mycket som en nyhetsreporter blir presentationen av ditt jobb outhärdlig.
Med konkreta och handfasta exempel och tips förklarar Mattias Göransson varför den berättande journalistiken är nyhetsjournalistikens motsats, och vilka dramaturgiska lärdomar man kan dra av såväl de gamla grekerna som manusförfattarna till Mission: Impossible.

Föreläsare
avatar for Mattias Göransson

Mattias Göransson

Chefredaktör, Offside Press AB
Mattias Göransson är chefredaktör för magasinet Filter och arbetade tidigare som reportageskribent för bland annat Dagens Nyheter. Han har även redigerat en rad böcker, bland dem Hannes Råstams Fallet Thomas Quick – att skapa en seriemördare och Johan Perssons och Martin... Read More →


Saturday April 9, 2016 10:00 - 10:45 CEST
G3 Svenska mässan

10:00 CEST

Murvelgräv - vardagsslitet som bär frukt
När makthavare i Västsverige går på medieutbildning är rubriken ofta "När Daniel Olsson ringer". Material och uppslag till sina granskningar hämtar han inte sällan under dagliga rundor och diariekollar hos olika myndigheter. I dag sker det arbetet både traditionellt, till fots och digitalt. Daniel Olsson berättar om hur han systematiserat vardagsarbetet och hur han utvecklar råmaterialet ur sina flöden till avslöjande journalistik.

Föreläsare
avatar for Daniel Olsson

Daniel Olsson

Daniel Olsson är nyhetsreporter på GT/Expressen med ett granskande och undersökande uppdrag. Han har lång erfarenhet som researcher och journalist i flera medier. På senare år Metro, Scoop, Göteborgs-Posten och Filter. Han har även gjort research till tv-serier och tillsammans... Read More →


Saturday April 9, 2016 10:00 - 10:45 CEST
H1 Svenska mässan

10:00 CEST

GULDSPADEN Bok: Norrlandsparadoxen
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

10:00-10:25 BOK: Norrlandsparadoxen
Arne Müller, SVT Nyheter Västerbotten

Under de senaste tio åren har det satsats mångmiljardbelopp på gruvor och vindkraftparker i norra Sverige. Politiker och företag har i pressmeddelanden, prognoser och rapporter gett bilden av att jätteprojekten skulle kunna skapa 1000-tals nya job och vända den vikande befolkningstrenden i kommuner och hela regioner. Hur väl stämmer denna bild med verkligheten? Hur säkra är de jobb som skapas och vilka risker tar de kommuner där gruvor och vindkraftparker etableras? Det är några av de frågor som Arne Müller söker svaren på i boken Norrlandsparadoxen. Vägen till svaren går via en slingrande resa genom Norrlands glesbygd och städer från Pajala i Östra norrbotten till Strömsund i Jämtland. 

Guldspadenominerade
avatar for Arne Müller

Arne Müller

SVT Nyheter Västerbotten (bok)
Guldspadenominerad i klassen BokArbetar sedan 2001 som redaktör vid SVT Nyheter Västerbotten. Har dessförinnan jobbat vid TV4 Botnia, SVT Text, Offensiv och Västerbottens Kuriren. Bokskrivandet har varit en syssla på fritiden sedan 2012. Förutom Norrlandsparadoxen har han skrivit... Read More →

Saturday April 9, 2016 10:00 - 10:45 CEST
G2 Svenska mässan

10:00 CEST

”Så gräver du som frilans"
 (Utställare: PP Pension)

”Så gräver du som frilans"
 
Många tunga gräv har gjorts av frilansar. Men hur ska du göra för att klara ekonomin i tider när frilansarvodena sjunker snarare än höjs? Och hur säljer du in en idé?Medverkande: Josephine Freje Simonsson, Prisbelönt frilansjournalist, idag stringer för Expressen. Fredrik Laurin, Uppdrag Granskning, SVT. Fredrik Nejman (moderator), frilans och redaktör för Scoop.

Arrangör: PP Pension (Utställare) 


Saturday April 9, 2016 10:00 - 10:50 CEST
Grävscenen Svenska Mässan

10:00 CEST

Så skrapar du data från webbsidor utan att kunna programmering

Begränsat till 24 platser, kom i tid!
OBS! Dubbelpass

Vi introducerar programmet Import.io, ett verktyg för att systematiskt samla in data från webbsidor utan programmeringskunnande.

Sessionen riktar sig till dig med god datorvana, men du behöver inga egentliga förkunskaper. 
Ta med din egen dator med programmet installerat.  


Föreläsare
avatar for Jens Finnäs

Jens Finnäs

Journalism++ Stockholm
Datajournalist. Driver sedan 2013 Journalism++ Stockholm, en frilansbyrå inriktad på datadriven journalistik. Låg bakom Mittmedias prisbelönta "Kan du lova?" och har även jobbat med bland annat Aftonbladet, Sveriges Radio, TT, Svenska Dagbladet och TV4.


Saturday April 9, 2016 10:00 - 11:45 CEST
R21 Svenska mässan

11:00 CEST

Att granska representativitet (Utställare: Rättviseförmedlingen)

Att granska representativitet
Hur gör man för att granska representativiteten i olika sammanhang? Hur förhåller man sig till kategorier som kön, ålder och utländsk bakgrund? Hur tar man fram materialet, och vad ska man tänka på vid publiceringen? Tre erfarna journalister delar med sig av erfarenheter och perspektiv.

Medverkande: Negra Efendic, reporter på Svenska dagbladet med fokus på migrations- och integrationsfrågor. Ulf Johansson, ansvarig utgivare för SVT Nyheter. Niklas Strömberg, redaktionschef på Svensk bokhandel.
Moderator: Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen 


Saturday April 9, 2016 11:00 - 11:30 CEST
Öppen scen

11:00 CEST

From Illegal Fishing To the Panama Papers: the Importance of International Cooperation PART 2

In a world where money, corporations and persons operate globally, investigative journalists have to do the same. The International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) examines cross-border issues such as illegal fishing, money laundering and large-scale tax evasion by well-known brands like Vodaphone, Apple and Skanska.

Following in the footsteps of world-shaking investigations #Swissleaks and #Luxleaks, ICIJ on April the 3rd presented it’s biggest scoop so far: #PanamaPapers, the result of more than 370 reporters from 78 countries working together for more than eight months.

Here, four members of the network discuss cross-border collaboration; how to organize it, and how to keep secrecy.

Moderator: Fredrik Laurin, Special Projects Editor, Uppdrag Granskning, SVT

 


Moderator
avatar for Fredrik Laurin

Fredrik Laurin

Editor, Swedish Television

Föreläsare
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Data Journalism Editor, Gota Media
Helena Bengtsson is Data Journalism Editor at Gota Media, a regional publishing company in the south of Sweden with 14 local titles. She previously worked as Editor for Data Journalism at Sveriges Television, Sweden’s national television broadcaster for 27 years and she also served... Read More →
avatar for Mar Cabra

Mar Cabra

Member, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)
Mar Cabra, is a member of the International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Until last year, she was the head of the Data & Research Unit which produces the organisation's key data work and also develops tools for better collaborative investigative journalism. She... Read More →
avatar for Joachim Dyfvermark

Joachim Dyfvermark

Investigative Reporter, SVT
Hedersomnämnande i klassen Riks-TV av GuldspadejurynJoachim Dyfvermark is an investigative reporter and producer for the current affairs television show, “Uppdrag Granskning” on SVT, Swedish Public Broadcasting. Dyfvermark was part of a renowned trio of Swedish investigative... Read More →
avatar for Johannes Kristjansson

Johannes Kristjansson

Johannes Kr. Kristjansson, Iceland, is an investigative reporter who founded his own media company, called Reykjavik Media, in 2015. Kristjansson also a co-founded and is a board member of the Icelandic Center for Investigative Journalism and has lectured on investigative journalism... Read More →


Saturday April 9, 2016 11:00 - 11:45 CEST
G3 Svenska mässan

11:00 CEST

Bästa apparna för journalister
Eva Wieselgren ger sina bästa tips om användbara appar för alla journalister – inte bara för prylnördar med väskan full av stativ och mikrofoner.

Föreläsare
avatar for Eva Wieselgren

Eva Wieselgren

Journalist, tidigare anställd på Göteborgs-Posten, under senare tid med specialområdet Teknik och trender. Numera frilansande teknikskribent. Driver sajten Damernas Databyrå.Saturday April 9, 2016 11:00 - 11:45 CEST
J2 Svenska mässan

11:00 CEST

Wallraffa på nätet
Josephine delar med sig av konkreta tips för att wallraffa och gå under ytan i sociala medier. Med enkla knep använder hon falska identiteter för att hitta källorna och nyheterna som annars är dolda för journalister.
Förutom praktiska tips delar hon även med sig av etiska dilemman och viktiga verktyg för att inte bli avslöjad eller begå lagbrott. Även nya erfarenheter från militärjuntants Thailand då det kommer till riskerna med sociala medier både som journalist och som källa.
En föreläsning om hur klassiskt grävande i vardagen kan kompletteras med grävande på nätet för att komma djupare – snabbare. 

Föreläsare
avatar for Josephine Freje

Josephine Freje

Gräv/utrikes, Expressen
Josephine Freje, 34 år, grävande journalist och Guldspadevinnare. Just nu del av Expressens grävgrupp, med bas i Bangkok och Göteborg. Josephine Freje har även jobbat som programledare för SVT Plus, samt reporter för bland annat Uppdrag granskning och P1 Kaliber.


Saturday April 9, 2016 11:00 - 11:45 CEST
H1 Svenska mässan

11:00 CEST

GULDSPADEN: Bok: När jobbet skadar själen/ Lokal-TV: Aspiranten
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

11:00-11:20 BOK: När jobbet skadar själen
Elinor Torp

Självmordet som väckte Sverige.
Den 10 juni 2010 tar socialsekreteraren Lasse livet av sig. Efter en infekterad konflikt med sin närmsta chef och en arbetsgivare som hotar med avsked orkar han inte mer. Det blir slutet på ett liv, men början på en kamp för upprättelse. I Jag orkar inte mer berättar Elinor Torp hela historien om det så kallade Krokomfallet. Om händelserna som ledde fram till självmordet, och det rättsliga efterspelet i Sveriges hittills enda psykosociala arbetsmiljömål. Det är en berättelse om psykisk ohälsa på jobbet och om ett samhälle som saknar verktyg att hjälpa den som blir sjuk. Tiotusentals svenskar långtidssjukskrivs varje år på grund av mobbning i arbetslivet. Uppemot 300 begår självmord. Mångdubbelt fler än de som dör i olyckor på jobbet.

11:25-11:45 LOKAL-TV: Aspiranten
Ylva Esping, Olle Palm SVT Nyheter Skåne och SVT Nyheter Helsingborg

Historien om hur en modig visselblåsare inom polisen försöker stoppa våldsamma metoder, riktade mot personer av utländsk härkomst, men själv får betala ett högt pris. Granskningen visar på svårigheterna för Malmöpolisen att på djupet ändra värdegrund. Fortfarande skyddas våldsamma poliser av sina kollegor. 

Guldspadenominerade
avatar for Ylva Esping

Ylva Esping

Sveriges Television
Guldspadenominerad i klassen Lokal-TVReporter och redaktör SVT Nyheter Skåne sedan 2009. Leder SVT Syds grävnav. Har även jobbat för Rapport, Aktuellt, Uppdrag Granskning. Dessförinnan ekonomi- och arbetsmarknadsprogram i SR P1 och reporter i P4. Författare till "Monsterbiff... Read More →
avatar for Olle Palm

Olle Palm

SVT Nyheter Helsingborg
Guldspadenominerad i klassen Lokal-TVReporter, redaktör och programledare på SVT Nyheter Skåne sedan 1998. Har även jobbat för Rapport, Uppdrag Granskning och kulturprogrammet Sverige!
avatar for Elinor Torp

Elinor Torp

Dagens Arbete
Guldspadenominerad i klassen TidskrifterGuldspadenominerad i klassen BokElinor Torp är journalist och författare till två böcker om urspårade arbetsmiljöer som lett till döden. Hon jobbar för närvarande på Dagens Arbete. 2010 vann hon och tidningen Guldspaden för en granskning... Read More →

Saturday April 9, 2016 11:00 - 11:45 CEST
G2 Svenska mässan

11:00 CEST

Grävande journalistik – transparens kontra källskydd (Utställare: SJF)

Grävande journalistik – transparens kontra källskydd

Att vara transparent gentemot sin publik har många fördelar och att ”live-gräva” blir allt vanligare. Men vilka utmaningar medför det? Och hur bör man som journalist arbeta för att skydda källorna när arbetsmetoderna blir mer transparenta?

Medverkande:   

Sophia Djiobaridis, reporter på Uppdrag Granskning, har tillsammans med kollegan Valeria Helander drivit Kommungranskarna.se där de bevakat kommuner bland annat med hjälp av tips från tittare. Projektet har nu tagit en paus och Sophia Djiobaridis var nyligen aktuell som producent för UG:s reportage om representationskulturen hos Arlas företagsledning.

Anders Johansson, reporter på Aftonbladet, har under 2015 jobbat med podcasten #Fallet. I #Fallet får lyssnarna följa Samirs kamp för upprättelse. Han blev för snart 30 år sedan dömd för mordet på sin styvmor. Enligt honom tog han på sig mordet för att skydda sin far. Straffet är redan avtjänat men Samir hoppas att domen mot honom ska upphävas.

Moderator: Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet

Arrangör: SJF (Utställare) 

 


Saturday April 9, 2016 11:00 - 11:50 CEST
Grävscenen Svenska Mässan

11:45 CEST

Lunch - delas ut vid entrén till Kongresshallen
Lunchlåda delas ut vid entrén till Kongresshallen - kan tas med till seminariet med Edward Snowden.

Saturday April 9, 2016 11:45 - 13:00 CEST
Kongressfoajén

12:00 CEST

Möt Edward Snowden
--- Lunchlåda (förbeställd) delas ut vid entrén till Kongresshallen 11.45 ---

Efter terrorattentaten i Paris och nu senast i Bryssel höjs åter politikernas röster för ökad digital övervakning, förbud mot kryptering och hemlig dataavläsning. Åtgärder som riskerar källskyddet och påverkar journalisters möjlighet att kritiskt granska makten, utan maktens insyn.Världens mest kända visselblåsare; Edward Snowden fortsätter från sin exil i Ryssland att arbeta heltid med just dessa frågor. Från sin tid som underrättelseagent för NSA, CIA och DIA vet han exakt vilka möjligheter staten har att övervaka också journalister. 

Snowden kommer under seminariet att redogöra för hur säkerhetstjänsternas övervakning fungerar, hur du kan välja säkra vägar och ge sina fem bästa tips på digitala lösningar. Möjlighet kommer att ges för att ställa frågor.
Snowden är också chef för Freedom of the Press Foundation och fick 2014 det alternativa nobelpriset; Right Livelihood Award. 

Föreläsare
avatar for Carolina Jemsby

Carolina Jemsby

Carolina Jemsby är frilansjournalist och arbetar framför allt med längre, granskande tv-reportage bland annat för Uppdrag Granskning. I år är hon nominerad till två stycken guldspadar.Hon jobbar också internationellt med pressfrihetsfrågor, i bland annat Sydostasien.
avatar for Edward Snowden

Edward Snowden

Edward Snowden, som 2013 avslöjade den amerikanska underrättelsetjänsten NSA:s massövervakning, är sparsam med sina offentliga framträdanden.Eftersom han är efterlyst av USA och riskerar livstids fängelse för spioneri, kan han inte heller framträda personligen. Hans medverkan... Read More →


Saturday April 9, 2016 12:00 - 12:50 CEST
Kongresshallen Svenska mässan

13:00 CEST

Ansvarsutkrävande intervjuer
Hon har beskrivits som en mästare på ansvarsintervjuer. Själv säger hon sig vara orädd för konfrontation och "en jävel på att höra vad folk säger" när hon ställer en fråga. Hör Uppdrag gransknings reporter Sophia Djiobaridis berätta om hur hon förbereder och genomför ansvarsintervjuer på ett framgångsrikt sätt. Med utgångspunkt i olika exempel delar hon med sig av de bästa tipsen för att lyckas med en ansvarsintervju.

Föreläsare
avatar for Sophia Djiobaridis

Sophia Djiobaridis

Reporter på SVT:s Uppdrag granskning. Har fyra nomineringar till guldspaden varav två blev guldspadar - 2007 och 2009 i kategorin Lokal-tv. 2012 fick hon ett hedersomnämnande för sitt arbete med Uppdrag gransknings "Kommungranskarna" och hon har två gånger nominerats till... Read More →


Saturday April 9, 2016 13:00 - 13:45 CEST
H1 Svenska mässan

13:00 CEST

Stjärnkirurgen – att dansa med en dubbelspelare
Dokument inifråns granskning av Paolo Macchiarini skakade om en av Sveriges mest ärevördiga institutioner i grunden. De tre TV-timmarna byggde på ett helt år av intervjuande och research, där en grundförutsättning var det förtroende reportrarna Bosse Lindquist och Anna Nordbeck lyckades bygga upp hos stjärnkirurgen. Men hur gör man för att inte komma för nära den man granskar, och hur långt kan man gå för att få fram sanningen? Var går gränsen – om det nu finns någon? Här berättar Bosse Lindquist och Anna Nordbeck om årets mest uppmärksammade gräv, och de många etiska samt metod­- och gestaltningsmässiga frågor det väckte hos dem.
Läs också: Experimenten till Gräv 2016! 

Föreläsare
avatar for Bosse Lindquist

Bosse Lindquist

Bosse Lindquist är författare och producent av dokumentär i radio och TV, sedan 2012 knuten till SVT Dokument inifrån. Han har regisserat dokumentärer sedan 1988, varav många har blivit internationellt uppmärksammade och prisbelönta. Flera av hans filmer har sänts internationellt... Read More →
avatar for Anna Nordbeck

Anna Nordbeck

Anna Nordbeck är reporter, researcher och producent med en bakgrund i tidningsbranschen. Hon har bland annat arbetat som skribent på Hallandsposten, samt varit chefredaktör för mode- och designmagasinet OM och inredningstidningen Rum Hemma. Sedan 2013 har hon jobbat för SVT Dokument... Read More →


Saturday April 9, 2016 13:00 - 13:45 CEST
G3 Svenska mässan

13:00 CEST

GULDSPADEN Riks-TV: Det italienska handslaget/ Stor tidning: Nya Karolinska sjukhuset
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

13:00-13:20: RIKS-TV: Det italienska handslaget
Ali Fegan, Lars-Göran Svensson, Uppdrag granskning

Ali Fegan och Lars-Göran Svensson kunde i två reportage avslöja hur Sjöfartsverkets helikopteraffär gjorts upp i hemlighet på Hotmailadresser och hur man på vägen kört över Riksdagen för att få kontrakten i hamn. En miljardaffär som nu utreds bland annat för misstänkt korruption och av Konstitutionsutskottet. För att skjuta granskningen i sank satsade Sjöfartsverket rekordartade 1,3 miljoner kronor på PR-konsulter, medietränare och advokatbyråer - men det blev fiasko. Hör Ali Fegan berätta om de granskades drag och reportrarnas motdrag när stora värden står på spel.

13:25-13:45 STOR TIDNING: Nya Karolinska sjukhuset - en sjuk affär
Henrik Ennart, Fredrik Mellgren, Svenska Dagbladet
 
Svenska Dagbladets granskning av Nya Karolinska har tvingat landstinget att höja den officiella prislappen med hisnande åtta miljarder kronor. Bit för bit blottlades hemlighållna fördyringar, förseningar, hur politiker kringgått demokratiskt fattade beslut och hur ledande lobbyister anlitats för att planera och genomföra upphandlingen. Till slut förklarade ledningen för landstinget att Sveriges hittills största byggavtal, som påverkar Stockholmarnas sjukvård fram till 2040, måste omförhandlas. 

Guldspadenominerade
avatar for Henrik Ennart

Henrik Ennart

Svenska Dagbladet
Guldpadenominerad i klassen Stor tidning >100 000 i upplagaHenrik Ennart är vetenskapsjournalist på Svenska Dagbladet och har skrivit många granskande reportage om livsmedelsindustrin, livsstil, medicin och hälsa. Däribland en uppmärksammad granskning av sjukhusmaten vid Nya... Read More →
avatar for Ali Fegan

Ali Fegan

SVT Uppdrag granskning
Guldspadenomineras i klassen Riks-TVAli Fegan och Lars-Göran Svensson har jobbat som ett team på Uppdrag granskning sedan 2008. Dom har båda vunnit och nominerats till en rad priser i Sverige och internationellt. De ligger tillsammans bakom en rad uppmärksammade reportage som... Read More →
avatar for Fredrik Mellgren

Fredrik Mellgren

Svenska Dagbladet
Guldspadenominerad i klassen Stor tidning >100 000 i upplagaFredrik Mellgren är sedan många år politikreporter på Svenska Dagbladet med sjukvård som främsta sakområde. Han har följt både riks- och landstingspolitiken sedan 1988 och därmed hela den process och de människor... Read More →
avatar for Lars-Göran Svensson

Lars-Göran Svensson

SVT Uppdrag granskning
Guldspadenominerad i klassen Riks-TVAli Fegan och Lars-Göran Svensson har jobbat som ett team på Uppdrag granskning sedan 2008. Dom har båda vunnit och nominerats till en rad priser i Sverige och internationellt. De ligger tillsammans bakom en rad uppmärksammade reportage som... Read More →

Saturday April 9, 2016 13:00 - 13:45 CEST
G2 Svenska mässan

13:00 CEST

Lär dig viralgranska bilder och Youtube-klipp

OBS! Dubbelpass

Vi går igenom matnyttiga metoder för att kolla upp bilder och Youtube-klipp och tipsar om hur du kan bli en bättre viralgranskare. Vi kommer att gå prata om bildsöktips, metadata och ELA-analys, med fokus på verktyg som fungerar när tiden är knapp.
Ta gärna med egen dator, om du vill kunna följa med i demonstrationsmomenten.
Välkommen till J2 på lördagen 13-14.45!

http://bit.ly/viralgranska


Föreläsare
avatar for Åsa Larsson

Åsa Larsson

Board member/Factchecker, FGJ/Källkritikbyrån
Åsa Larsson är journalist och en av grundarna till Metros projekt Viralgranskaren, som vunnit Stora Journalistpriset i klassen Årets Förnyare och utsetts till Årets folkbildare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.
avatar for Leonard Wallentin

Leonard Wallentin

Data journalist / CEO, J++


Saturday April 9, 2016 13:00 - 14:45 CEST
J2 Svenska mässan

14:00 CEST

Grävpodd - om vikten att komma ut
Hur man gör ut sitt gräv, hur man når ut med nått nytt och varför man ska lämna skärmen och ge sig ut på fältet.
Anton Berg och Martin Johnson berättar om sitt arbete med podcasten Spår som startade 2015. Spår granskar tidigare kända och omtvistade rättsfall.
Seminariet kretsar kring storytelling, hur man presenterar ett omfattande material i episoder, hur internets flexibilitet kan skapa nya möjligheter för ett berättande och om en pånyttfödelse för praktiska journalistiska arbetsmetoder i fält.
Handfasta tips från arbetet med Spår utlovas samt slutsatser kring den perfekta längden på ett podcastavsnitt och så vikten av transparens mot lyssnaren i en tid där den traditionella journalistikens legitimitet diskuteras mer än någonsin.

Föreläsare
avatar for Anton Berg

Anton Berg

Podcasten Spår, A-One Produktion AB
Journalist och radioproducent. Aktuell med grävpodcasten "Spår". Har gjort fler än 20 dokumentärer för Sveriges Radio. Fick 2015 priset "Lyssnarnas Favorit" för bästa P3 Dokumentär någonsin om "Diskoteksbranden i Göteborg". Har tre gånger varit med och delat på radioakademins... Read More →
avatar for Martin Johnson

Martin Johnson

Journalist och radioproducent. Vann 2008 Prix Italia och Ikarospriset för sin dokumentär "Pappa tar semester".  2014 vann han en Gold Medal vid New York festival för sin dokumentär "The Eco Chamber". Samma år mottog han Författarförbundets stora radiopris för sitt arbete... Read More →


Saturday April 9, 2016 14:00 - 14:45 CEST
H1 Svenska mässan

14:00 CEST

Så kan fördjupande journalistik lyftas digitalt
Genom att tidigt ha en plan för hur jobben kan göras ut och presenteras går det att höja slutresultatet.
SvD:s Anna Careborg och Mark Malmström berättar om egna exempel som SvD Story – en satsning på digitalt berättande – och samarbetet med KTH & JMK inom Storylab/Future of Storytelling. De ger även en kort internationell utblick och konkreta förslag på digitala verktyg som även redaktioner med små resurser kan använda för att få den fördjupande journalistiken att lyfta.   

Föreläsare
avatar for Anna Careborg

Anna Careborg

Presentation: Premiumchef på Svenska Dagbladet och ansvarig för SvD Story och SvD:s medverkan i Storylab/Future of storytelling i samarbete med KTH och JMK. Har tidigare varit ledamot i Guldspadejuryn.
avatar for Mark Malmström

Mark Malmström

Datajournalist, Svenska Dagbladet


Saturday April 9, 2016 14:00 - 14:45 CEST
G3 Svenska mässan

14:00 CEST

GULDSPADEN Liten tidning: Fallet Stefan/ Riksradio: Att ta ett barn
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

14:00-14:20 LITEN TIDNING: Fallet Stefan
Jan Westerberg, Piteå-tidningen

Grundlurad, lätt utvecklingsstörd och misstrodd. Stefan Stenberg var chanslös mot överförmyndarnämnden, bankerna och polisen när han utvecklade sina misstankar mot en död förvaltare som snott honom på 100 000-tals kronor. Ingen trodde honom. Ingen gjorde någonting. Men i det fördolda kunde Piteå-Tidningen gräva fram en utstuderad utdragen svindel - avslöjanden som lett till att över 700 000 kronor hittills betalats tillbaka till Stefan.

14:25-14:45 RIKSRADIO: Att ta ett barn
Katia Wagner, Milan Djelevic, SR P1 Dokumentär

Kan socialtjänsten ta ett barn utan orsak? I Bollnäs hände det
 Under flera år kämpade Tobias för att få hem sin son från ett familjehem i Bollnäs kommun. Pojken hade placerats på ett familjehem på grund av brister hos mamman. Under nästan tre år, medan han stred för att få hem sin son, reste Tobias minst en gång i månaden de 160 milen tur och retur från Malmö till Bollnäs för att träffa sonen och försöka bygga och upprätthålla en nära relation till barnet under extrema förhållanden. Filmsnuttar, ljudfiler och foton vittnar om en lintott som lyckligt springer in i Tobias famn och ropar pappa, samtidigt som myndigheterna och familjehemmet gör allt för att hålla dem isär. Det här berättar vi om i ”Att ta ett barn”, en tvådelad P1 Dokumentär, som sändes i juni 2015. Vi tog oss an ett starkt tabubelagt område som få vill ta i. Andra inom media tackade nej till ”jobbet” för att det liknade en vårdnadstvist. Samma beröringsskräck mötte vi inom sjukvården och juridiken, där experter tvekade att medverka för att slippa exponeras i ett ”vårdnadsärende”.
Kollegor avrådde oss eftersom det är så svårt att nå fram till saklighet och vederhäftighet i den här typen av ärenden, och för att de är extremt tidskrävande.
Vi berättar kort om hur vi gjorde , men öppnar också upp för en diskussion - varför är vi så rädda för att granska ett fall som detta och vad leder det till?


 

Guldspadenominerade
avatar for Milan Djelevic

Milan Djelevic

SR P1 Dokumentär
Guldspadenominerad i klassen RiksradioReporter på Ekot, Sveriges Radio och har i över två decennier jobbat med undersökande journalistik både inom tryckt press och radio. Årets nominering till Guldspaden är hans andra, och han har också varit nominerad till Ikaros och Röda... Read More →
avatar for Katia Wagner

Katia Wagner

SR P1 Dokumentär
Guldspadenominerad i klassen RiksradioFrilansjournalist och författare till böckerna De förlorade barnen och Alexandramannen. Det här är hennes fjärde guldspadenominering. Katia har tidigare fått Wendelapriset för bästa socialreportage.
avatar for Jan Westerberg

Jan Westerberg

Piteå-Tidningen
Guldspadenominerad i klassen Liten tidning

Saturday April 9, 2016 14:00 - 14:45 CEST
G2 Svenska mässan

14:00 CEST

Hur granskar man ISIS? (Inspelning av Grävpodden)

Hur granskar man ISIS? 
Kassem Hamade, Expressens reporter i Mellanöstern, berättar om hur han granskar och rapporterar om Isis och kriget i Syrien. 
Hur arbetar Kassem för att granska extremister? Hur undviker han att bli ett verktyg i propagandakriget?
Samtalet på scenen bandas och kommer även att sändas i Grävpodden.


Kassem Hamade intervjuas på scenen av Fgj-ordföranden Terje Carlsson.


Föreläsare
avatar for Terje Carlsson

Terje Carlsson

Journalist/Chairman, Association for Investigative Journalism in Sweden
Terje Carlsson is the chairman of the Swedish investigative journalism network FGJ.
avatar for Kassem Hamadé

Kassem Hamadé

Kassem Hamadé, utrikeskorrespondet på Expressen. Han är sedan 5 år tillbaka baserad i Mellanöstern. Hamadé är en av få journalister som har varit inne i Syrien ett 40-tal gånger, träffat rebeller, regimtrogna och intervjuat både Bashar al-Assad och svenska IS-jihadister.Nyligen... Read More →


Saturday April 9, 2016 14:00 - 14:45 CEST
Öppen scen

15:00 CEST

”När Lambertz tystnade” - om konsten att ställa ansvarig mot väggen
”En silkesstrypare av rang”, så skrev Åsa Linderborg om Bo-Göran Bodin efter hans utfrågning av Göran Lambertz.
För att lyckas med ansvarsintervjun krävs förberedelse, träning och vissa små knep. Bo-Göran Bodin ger sina bästa tips och berättar om spelet bakom den uppmärksammade intervjun med Göran Lambertz.

Föreläsare
avatar for Bo-Göran Bodin

Bo-Göran Bodin

SR Ekot
Guldspadenominerad i klassen RiksradioBo-Göran Bodin är undersökande reporter på SR Ekot. Han har tidigare jobbat på bland annat SVT:s Dokument Inifrån och Göteborgs-Posten. Bo-Göran Bodin är flerfaldigt svenskt och internationellt prisbelönt. Bland annat har han vunnit... Read More →


Saturday April 9, 2016 15:00 - 15:45 CEST
H1 Svenska mässan

15:00 CEST

Lär dig kryptera e-post - steg för steg
När du stiger ut från denna föreläsning kan du skicka och ta emot krypterad e-post
Du tar med din dator och följer med steg för steg, att ladda ner rätt applikationer, installera och skicka och ta emot ditt första kryptera e-postmeddelande. Inga förkunskaper krävs, men vill du få ett större grepp om frågan om digitalt källskydd rekommenderas programpunkten "Skydda dina källor!" på fredag kl 14.

Föreläsare
avatar for Kicki Hultin

Kicki Hultin

director of studies, JMG, Univ of Gothenburg
Kicki Hultin är studierektor och lärare på journalistutbildningen vid JMG på Göteborgs universitet. Hon håller också i utbildningens moment i digitalt källskydd. Tidigare har hon länge arbetat på SVT med undersökande journalistik för bland annat Uppdrag granskning och... Read More →


Saturday April 9, 2016 15:00 - 15:45 CEST
J2 Svenska mässan

15:00 CEST

GULDSPADEN Lokalradio: Spelet bakom skid-VM/ Riksradio: Taxivillkor - om vinnare och förlorare
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

15:00-15:20 LOKALRADIO: Spelet bakom skid-VM
Matilda Eriksson Rehnberg, Erik Jerdén SR P4 Dalarna

P4 Dalarna avslöjade det hemliga spelet bakom skid-VM. Utåt har VM-bolaget och Falu kommun förmedlat en bild av VM-arbetet som präglats av öppenhet och rena affärer. Vår granskning visade hur de samtidigt trixat med bolag för att slippa upphandlingslagen, hur kommunen brutit mot lagen vid upprepade tillfällen, inskränkt öppenheten och försvårat för medierna att granska dem.

15:25-15:45 RIKSRADIO: Taxivillkor - om vinnare och förlorare på en aveglerad marknad
Karin Wettre, Maria Ridderstedt, SR Ekot 

De flesta av oss har någon gång suttit i en taxi, men vilka villkor har förarna som kör kunder tidiga morgnar till flyget och skjutsar hem folk sena nätter från krogen? Som dessutom kör färdtjänst så att 92-årige Gunnar kommer till sjukhuset och ser till att Amanda med svår autism kommer fram tryggt till särskolan?

Vår granskning skulle visa att taxiförarnas arbetsvillkor är urusla, att bidrag och kommunala upphandlingar har pressat arbetsvillkoren till orimliga nivåer. Men den historia som förvånat oss mest, handlar om en man som kallas Taxikungen. Hur en man som kom från enkla förhållanden i Södertälje lyckades skapa ett företag som dominerar stora delar av taximarknaden i Norden. Och hur vinsterna som gjordes på bland annat färdtjänstresorna investerades i palats och lyxvillor på Mallorca. Ett företag som gått så bra att det lockat ett amerikanskt riskkapitalbolag att ta över.

Den historien ska vi berätta för er.

Guldspadenominerade
avatar for Matilda Eriksson Rehnberg

Matilda Eriksson Rehnberg

SR P4 Dalarna
Guldspadenominerad i klassen LokalradioMatilda Eriksson Rehnberg jobbar som agendareporter på P4 Dalarna. Hon har tidigare jobbat på bland annat Dalademokraten och Svt Östnytt. Förra året var hon Guldspadenominerad i kategorin lokalradio för ett gräv om flygbolaget Avies. Hon... Read More →
avatar for Maria Ridderstedt

Maria Ridderstedt

Investigative reporter, Swedish Radio
Maria Ridderstedt, investigative reporter at Swedish radio, Ekot.She has worked at Sveriges Radio since 2001 and has made several nominated and award-winning reports for Ekot, Kaliber and P1 Dokumentär.
avatar for Karin Wettre

Karin Wettre

SR Ekot
Guldspadenominerad i klassen RiksradioKarin Wettre, arbetar som reporter och producent på Ekot sedan 2011. Har tidigare arbetat på SVT Nyheter och Göteborgs-Posten. Har tidigare granskat kriminella nätverk i Södertälje och Göteborg, högerextrema rörelser och färdtjänsten... Read More →

Saturday April 9, 2016 15:00 - 15:45 CEST
G2 Svenska mässan

15:00 CEST

Så tar du fajten om insyn
Vad gör man när polisen hemlighåller den nedlagda våldtäktsutredningen? Eller när socialen mörkar lex sarah-anmälningar? Hur hanterar men beskedet att konsultrapporten är ”ett internt arbetsmaterial”, eller vetskapen om att myndigheten varnat sin entreprenör för ”snokande journalister” som begärt ut handlingar.

Mats Amnell, rådgivare för Fojos Offentlighetsjour, ger tips och berättar utifrån verkliga exempel om hur man får motsträviga myndigheter att leva upp till offentlighetsprincipen.

Föreläsare
avatar for Mats Amnell

Mats Amnell

Journalist, Sydsvenska Dagbladet Snällposten
Mats Amnell is journalist at Sydsvenskan.


Saturday April 9, 2016 15:00 - 15:45 CEST
G3 Svenska mässan

15:00 CEST

Panel: Framtidens gräv (Publicistklubben)
Framtidens gräv
Vi vill prata mer om hur man kommer att gräva i framtiden. Sia något, men ändå med hänsyn till relevant utveckling och indikationer. 
Vad behöver media göra för att bevaka och granska den verklighet som finns framför oss? Vilken ämnen och kompetenser behöver vi ha? Vilka ämnen/bevakningsområden kommer att bli aktuella? Hur kommer redaktionerna att satsa? Kommer det genererar mer mindre/utrikesbevakning? Eller kommer det framförallt att handla om hur vi paketerar information?
I panelen:
Linus Larsson, DN
Maria Sköld, Spoon/FOJO
Josephine Freje, Expressen
Moderator: Aldijana Talic, ordf. Publicistklubben Västras krets.
Ytterligare namn kan tillkomma. 
Saturday April 9, 2016 15:00 - 15:45 CEST
Öppen scen

15:00 CEST

Visualisera och analysera – så gör du kartor i CartoDB

Att visualisera sitt material är inte bara ett sätt att göra det mer tillgängligt för läsaren. Det är också ett oslagbart sätt att se nya mönster i sin statistik.
Gratisversionen av CartoDB räcker långt och kartorna ser snabbt proffsiga ut, när man har lärt sig knepen.
I denna workshop får du steg för steg skapa en egen karta som blir klickbar och kan bäddas in på en webbsajt.
Nivån är grundläggande - alltså för dig som aldrig har prövat CartoDB, eller för dig som har prövat lite, men har kört fast.
Ta med egen dator.
Om du vill förbereda dig innan, registrera ett konto på CartoDB. Ladda också ner de filer som är bifogade här.


Föreläsare
avatar for Helena Löfving

Helena Löfving

Lecturer, University of Gothenburg
Helena Löfving is a lecturer at JMG, University of Gothenburg. She has worked as a reporter, editor, web editor, researcher, news editor, editor in chief and digital developer. She also conducts workshops and courses in data journalism and visualization for professional journalists... Read More →Saturday April 9, 2016 15:00 - 16:45 CEST
R21 Svenska mässan

15:00 CEST

Säg inte att det inte går - så skapar du gräv på redaktionen
Begränsat till 30 platser, kom i tid!
OBS! Trippelpass

Workshop: Finns det ett formulär för hur redaktionen blir bättre på egen agendasättande journalistik? Åsa Nicander och Hans Peterson Hammer delar med sig av sina erfarenheter. De ger tips om vad du som arbetsledare kan göra, och vad du ska akta dig för. Förvänta dig oväntade inspel från gäster som ger dig nya perspektiv.

Föreläsare
avatar for Åsa Nicander

Åsa Nicander

Chef för ekonomi- och konsumentgruppen på SVT Nyheter. I många år chef och grävledare på Helsingborgs Dagblad där hon ledde redaktionen till rader av nomineringar och guldspadar. Arkitekten bakom Grävnavsmodellen. Vinnare av Gyllene Dynamon 2007.
avatar for Hans Peterson-Hammer

Hans Peterson-Hammer

Huvudredaktör på SVT Nyheter Väst och projektledare för samarbetsprojekt mellan lokal- och riksnyheter. Tidigare reporter, chef och arbetsledare Göteborgs-Posten och Arbetet. Har coachat mängder av jobb som lett till nomineringar och guldspadar. Vinnare av Gyllene Dynamon 2... Read More →


Saturday April 9, 2016 15:00 - 17:45 CEST
R26 Svenska mässan

16:00 CEST

Intervjua makthavare 3.0
Slingrare, papegojor och tråkmånsar. Metoderna är många när politiker och andra makthavare undviker att ge raka svar. Björn Häger, mångårig föreläsare i ämnet intervjuteknik, ger några konkreta tips på motmedel. Vad får de lära sig på medieträningskursen och hur kan man som journalist hantera det? Hur förbereder man bäst intervjuer som innebär konfrontation och ansvarsutkrävande? Uppdaterad version av tidigare föreläsningar.

Föreläsare
avatar for Björn Häger

Björn Häger

Björn Häger är journalist, författare, lärare på deltid i journalistik på JMK i Stockholm, ordförande i Publicistklubben och tidigare ordförande i Grävande Journalister. Har varit grävreporter på bl.a Ekot och TV4s Kalla fakta. Författare till Intervjuteknik (Liber, 2007... Read More →


Saturday April 9, 2016 16:00 - 16:45 CEST
H1 Svenska mässan

16:00 CEST

Så kvalitetssäkrar du ditt gräv
Pressen på grävaren ökar. Att ha alla fakta rätt räcker inte. Det ställs även andra krav.
Maktbalansen mellan granskaren och den granskade har förändrats. Makthavare kan numera använda samma verktyg som vi för att slå tillbaka. Och i sociala medier finns krafter som kräver insyn och som slår ner på minsta misstag.
Uppdrag gransknings metod för att kvalitetssäkra grävet har fått internationell spridning. Här får du konkreta tips om hur du undviker fällor i grävandet och säkerställer att det du publicerar lever upp till kraven

Föreläsare
avatar for Nils Hanson

Nils Hanson

Senior Producer, FGJ
Nils Hanson is an awarded freelance investigative editor for and former editor-in-chief of Swedish public broadcaster SVT’s Mission Investigate.


Saturday April 9, 2016 16:00 - 16:45 CEST
J2 Svenska mässan

16:00 CEST

Sju år med dödade kvinnor
Det har beskrivits som ett maratonprojekt: att kartlägga varje svensk kvinna som under 2000-talet dödats av en man hon hade eller hade haft en kärleksrelation med - och vad som hände de dödade kvinnornas barn. Sju år har gått sedan Kerstin Weigl och Kristina Edblom på Aftonbladet började granskningen som inte gick att avsluta. På Gräv 16 berättar Kerstin om hur de har gått tillväga, om reaktioner hon mött och problem hon stött på.

Föreläsare
avatar for Kerstin Weigl

Kerstin Weigl

nyhetskolumnist, Aftonbladet
Kerstin Weigl är mångårig reporter på Aftonbladet. Hon tilldelades tillsammans med Kristina Edblom 2019 års Guldspade i kategorin Juryns särskilda pris för sin granskning av morden på kvinnor i Sverige.Motiveringen löd:”För deras metodiska och uthålliga blottläggande... Read More →


Saturday April 9, 2016 16:00 - 16:45 CEST
G3 Svenska mässan

16:00 CEST

GULDSPADEN Webb: Fallet/ Tidskrift: Att skapa ett monster
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

16:00-16:20 WEBB: Fallet
Anders Johansson, Aftonbladet

15-årige Samir ringde polisen och erkände att han dödat sin mamma. Han greps, åtalades och dömdes - till sluten psykiatrisk vård. Men läkarna på Långbro sjukhus, där han hamnade, tyckte genast att det var något som inte stämde. Samir var inte hatisk, hade ingen kriminell identitet, eller problem att hantera ilska. Ett och ett halvt år senare ändrade han sin version och tog tillbaka erkännandet. – Det var min pappa som utförde mordet. Jag tog på mig skulden för att han inte skulle hamna i fängelse. Åklagaren öppnade utredningen på nytt - men ingen trodde honom. Och pappan förhördes aldrig ens. Samir släpptes så småningom - men hamnade han i en kriminell karriär. Mordet skedde 1986, för 30 år sedan. Alltsedan dess har Samir kämpat för att bli rentvådd. I den grävande podden #Fallet, på tolv avsnitt, hittar Aftonbladets kriminalreporter Anders Johansson, gamla tekniska bevis och helt nya omständigheter - som pekar på att Samir är oskyldig. Samirs advokat ansöker om resning med de nya uppgifterna som grund. Åklagaren öppnar förundersökningen på nytt - och tillstyrker resning. Det formella beslutet att Samir frias väntas komma under våren 2016.

16:25-16:45 TIDSKRIFT: Att skapa ett monster
Johanna Bäckström Lerneby, Magasinet Filter

Reportaget "Att skapa ett monster" avslöjar hur samhällets svek mot ett litet barn fick katastrofala konsekvenser. Reportaget blottlägger komplexiteten i ett bestialiskt kriminalfall och visar på en förklaring, om än inte en ursäkt, för ett brutalt mord. 

Guldspadenominerade
avatar for Anders Johansson

Anders Johansson

Aftonbladet
Anders Johansson är mångårig reporter på Aftonbladet. Han tilldelades tillsammans med Richard Aschberg och Mattias Sandberg 2019 års Guldspade i kategorin Juryns särskilda pris för granskningarna av fifflet bland förtroendevalda makthavare.Motivering:”För ett ihärdigt... Read More →
avatar for Johanna Lerneby

Johanna Lerneby

SVT
Jobbar som nyhetschef på SVT Sport, har ett förflutet som kriminalreporter och kom 2020 ut med den granskande reportageboken Familjen. Nominerad till Guldspaden sex gånger (i klasserna bok, tv, webb, tidning, tidskrift, bok igen) har vunnit två (2011, 2012) Nominerad till Stora... Read More →

Saturday April 9, 2016 16:00 - 16:45 CEST
G2 Svenska mässan

17:00 CEST

Livet efter Excel

Vad är nästa steg efter att man har lärt sig grunderna inom datajournalistiken, till exempel Excel?
Helena Bengtsson guidar dig genom de metoder och verktyg som väntar härnäst.
Hur ska man tänka när man använder relationsdatabaser och programmering? När ska man försöka själv och när ska man låta en expert lösa problemet?


 


Föreläsare
avatar for Helena Bengtsson

Helena Bengtsson

Data Journalism Editor, Gota Media
Helena Bengtsson is Data Journalism Editor at Gota Media, a regional publishing company in the south of Sweden with 14 local titles. She previously worked as Editor for Data Journalism at Sveriges Television, Sweden’s national television broadcaster for 27 years and she also served... Read More →


Saturday April 9, 2016 17:00 - 17:45 CEST
G3 Svenska mässan

17:00 CEST

Cross border investigations across a border of war
Military conflict in Donbass triggered the information war. Especially the many refugees from Lugansk and Donetsk became a subject of media propaganda both in Russia and in Ukraine.

Russia promised to support the refugees on a state level. The Kaliningrad journalist Anastasia Drozdova decided to investigate if local authorities really provide refugees with promised help.
To find out, she needed help from Ukraine. On a conference for investigative journalism in Kyiv she met the Ukrainian journalist Tetiana Rykhtyn, who was rescued from Crimea short after the Russian annexation. Together they investigated what happened to the refugees and found a totally different picture compared to the official version.

For their colleagues in Gräv 2016 they will tell about the difficulties and possibilities of an cross border investigation over a border of war.

Föreläsare
avatar for Anastasia Drozdova

Anastasia Drozdova

SCOOP Russia
Anastasia Drozdova, investigative journalist from Kaliningrad. Russian coordinator in Kaliningrad for SCOOP Russia, a project ran by FGJ and other organisations to support investigative journalism in North West Russia. Until recently, managing editor of Novy Karavan.
avatar for Börge Nilsson

Börge Nilsson

Journalist, Textra/Scoop Russia
Project Coordinator for FGJ in SCOOP Russia. Also freelance journalist in Textra frilansredaktion, covering Russia, Ukraine and Eastern Europe.
avatar for Tetiana Rykhtyn

Tetiana Rykhtyn

Media centre IRS Sevastopol, Crimea
Tetiana Rykhtyn, investigative journalist and head of the Media centre IRS Sevastopol, Crimea. Since Crimea is annexed by Russia, she lives as an internal refugee in Kyiv, Ukraine


Saturday April 9, 2016 17:00 - 17:45 CEST
J2 Svenska mässan

17:00 CEST

Hos förstahandskällorna hittar du guldet
Det är en ständigt upprepad journalistisk sanning att alltid gå till förstahandskällorna. Men ute på redaktionerna ser ofta verkligheten annorlunda ut. Myndighetspersoner och experter bär nyheterna. Johanna Bäckström Lerneby har gjort det till en dygd att alltid komma så nära berättelsernas ursprungskällor som möjligt. Vare sig det handlar om offer för människohandel, utnyttjade skolbarn, gängledare eller mördare. På vägen har hon utvecklat en metodik där varje möte blir utgångspunkt för nya berättelser och där mängden berättelser i sig bygger granskningar av ouppmärksammade missförhållanden i samhället.

Föreläsare
avatar for Johanna Lerneby

Johanna Lerneby

SVT
Jobbar som nyhetschef på SVT Sport, har ett förflutet som kriminalreporter och kom 2020 ut med den granskande reportageboken Familjen. Nominerad till Guldspaden sex gånger (i klasserna bok, tv, webb, tidning, tidskrift, bok igen) har vunnit två (2011, 2012) Nominerad till Stora... Read More →


Saturday April 9, 2016 17:00 - 17:45 CEST
H1 Svenska mässan

17:00 CEST

GULDSPADEN: Lokal-tv: Asylgranskningen/ Tidskrift: Lotteri med livet som insats
De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

17:00-17:20: LOKAL-TV: Asylgranskningen
Jenny Widell, Tina Enström SVT Nyheter Öst

Äldreboenden, sanatorium och fängelser förvandlades till asylboenden och kommunalråd protesterade över den ojämna fördelningen i asylmottagandet. Men ingen, inte ens Migrationsverket, hade sammanställt hur det faktiskt såg ut. Vi gick igenom det senaste halvårets upphandlingar av asylboenden, över 22 000 nya platser, och kunde visa att det är de allra minsta orterna i landet som får ta det största ansvaret för Sveriges asylmottagning. På flera orter dubblerades eller tredubblades befolkningen.

17:25-17:45 TIDSKRIFT: Lotteri med livet som insats
Valeria Helander, Elin Ericson, Tidningen Faktum
 
Detta är en ingående granskning av tolktjänsterna hos Migrationsverket, som visar att kvalitén i många fall brister och att asylsökandes rättssäkerhet på så sätt äventyras. Migrationsverket köper in tolktjänster för hundratals miljoner utan att göra ordentliga kontroller av tolkförmedlingarna, vars aktieägare blir miljonärer på skattepengar genom att förmedla i många fall undermåliga tjänster. Minst ett bolag har dessutom ljugit i upphandlingsunderlaget till Migrationsverket, något som inte tas på speciellt stort allvar. 

Guldspadenominerade
avatar for Tina Enström

Tina Enström

Reporter, SVT Nyheter Öst
Guldspadenominerad i klassen Lokal-TVTina Enström är reporter  på SVT Nyheter Öst. Ihop med Jenny Widell fick hon förra året en guldspade för webbdokumentären "Vägen mot Fas3". Nyligen fick de Sverigepriset för dokumentären "Hem till varje pris".  Hon har tidigare jobbat... Read More →
avatar for Elin Ericson

Elin Ericson

Tidningen Faktum
Guldspadenominerad i klassen TidskriftElin Ericson är frilansare och vikarie på Ttela och GP. Tog examen från JMG 2014. Har tidigare varit med och startat och varit redaktör för en webbplats om utsatta EU-migranter.
avatar for Valeria Helander

Valeria Helander

journalist, Sveriges Television AB
avatar for Jenny Widell

Jenny Widell

SVT Nyheter Öst
Guldspadenominerad i klassen Lokal-TVJenny Widell är reporter på SVT Nyheter Öst. Ihop med Tina Enström fick hon en guldspade för webbdokumentären "Vägen mot Fas3". Nyligen fick de Sverigepriset för dokumentären "Hem till varje pris".  Jenny har tilldelats priset Prix Egalia... Read More →

Saturday April 9, 2016 17:00 - 17:45 CEST
G2 Svenska mässan

19:00 CEST

Guldspadegalan
Årets Guldspadar delas ut!

Saturday April 9, 2016 19:00 - 22:30 CEST
Kongresshallen Svenska mässan
 
Filter sessions
Apply filters to sessions.