Loading…
Programmet är preliminärt och kan ändras - följ uppdateringarna här!
Back To Schedule
Friday, April 8 • 11:00 - 11:45
GULDSPADEN Stor tidning: Sjukhussnusket/ Lokal-TV: Dödsbakterien

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

11:00-11:20 STOR TIDNING: Sjukhussnusket
Anna Bäsén, Expressen

Att det är rent på sjukhus handlar inte bara om trivsel. Det är en fråga om liv och död. Varje år dör 700 svenskar av sjukhussmittor.
Vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistenta bakterier är allvarliga hot mot folkhälsan. Var tionde svensk som läggs in på sjukhus drabbas av en vårdrelaterad infektion, sjukdomar som vården orsakat. Bra städning och god hygien är bevisat effektivt för att förebygga och stoppa smittspridning.
Trots ökad medvetenhet om problemet har sjukhusen svårt att få bukt med de vårdrelaterade infektionerna.
Vi frågade oss varför.

Sjukhussnusket är en granskning av städningen på svenska sjukhus och specifikt på ett av Sveriges största akutsjukhus, Södersjukhuset. Expressens medicinreporter Anna Bäsén wallraffade som städare på det privata städbolaget Miab NCA. Det är ett av Sveriges största städföretag som har avtal att städa flera svenska sjukhus.
I hemlighet tog hon närmare hundra smutstester med en så kallad ATP-mätare, som mäter nivåerna av biologiskt material som hudrester och bakterier.
Testerna avslöjade att städningen på Södersjukhuset inte fungerade. Känsliga ytor nära patienterna, som exempelvis ett patientbord eller en droppställning, kunde vara smutsigare än toaletterna på Centralstationen i Stockholm.

Grävet skildrar också städarnas vardag och arbetsmiljö inifrån. Sjukhusen köper städning till lägsta pris. Granskningen kunde avslöja att det leder till en extrem tidspress som gör att städare tvingas fuska med sitt arbete. Den tid det fick ta att städa ett rum, exempelvis en toalett, kunde vara så kort som två minuter.

Granskningen lyfter fram en yrkesgrupp som sällan får ta plats i samhällsdebatten. Städjobb har låg status och låg lön. Många har svag position på arbetsmarknaden, ofta är det första jobbet i det nya landet. De törs sällan klaga på dåliga arbetsvillkor. Ändå är det städarna som får betala priset för budgetkraven med sina kroppar. De är mest sjukskrivna yrkesgruppen av alla.

Grävet avslöjar också brister i utbildning och introduktion, att slitna och trasiga städredskap användes, att rutiner och instruktioner brast och att felaktiga städmetoder användes.
Vissa vårdlokaler var dessutom så slitna, med rostiga handfat och hål i golvet, att de var helt omöjliga att få rena och akut hälsofarliga för patienterna.

Publiceringen gav resultat - både konkret på Södersjukhuset och i riksdagen. 

11:25-11:45 LOKAL-TV: Dödsbakterien
Samir Bezzazi, Sandy Hansson, SVT Nyheter Väst

Under åtta år har över 600 svenskar dött av en smittsam tarmbakterie som bland annat sprids på sjukhus. En bakterie som kan göra att en standardoperation kan bli en direkt fara för ditt liv.
Samtidigt har vården ingen metodik för att snabbt se när det sker stora smittspridningar eller utbrott av tarmbakterien på sjukhusen. Granskningen visar flera plötsliga ökningar av antalet drabbade och döda. Ökningar som sjukhus runt om i landet inte hade en aning om, och som expert tror är utbrott.


Guldspadenominerade
avatar for Samir Bezzazi

Samir Bezzazi

SVT Nyheter Väst
Guldspadenominerad i klassen Lokal-TVAnställd på SVT Nyheter Väst men för tillfället på SVT:s nya program för granskande journalistik SVT Dold. Tidigare jobbat på P4 Göteborg, Göteborgs-Posten och Sydsvenskan. Nominerad till Guldspaden för tredje gången. 
avatar for Anna Bäsén

Anna Bäsén

Expressen
Guldspadenominerad i klassen Stor tidningAnna Bäsén är medicinreporter på Expressen sedan 15 år tillbaka. Hon har använt wallraffmetoden tidigare, bland annat på äldreboende och i hemtjänsten, hos tandläkaren och som kund hos alternativmedicinska terapeuter. Hon har tidigare... Read More →
avatar for Sandy Hansson

Sandy Hansson

SVT Nyheter Väst
Guldspadenominerad i klassen Lokal-TVHar jobbat på SVT sedan 1979 med flera olika uppgifter. Ljus/ljud/foto/redigering och nu är jag nyligen omskolad till reporter. Detta är tredje gången som jag nomineras till guldspaden, förra året vann jag tillsammans med Michael Verdicchio... Read More →

Friday April 8, 2016 11:00 - 11:45 CEST
G2 Svenska mässan