Loading…
Programmet är preliminärt och kan ändras - följ uppdateringarna här!
Back To Schedule
Saturday, April 9 • 17:00 - 17:45
GULDSPADEN: Lokal-tv: Asylgranskningen/ Tidskrift: Lotteri med livet som insats

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

17:00-17:20: LOKAL-TV: Asylgranskningen
Jenny Widell, Tina Enström SVT Nyheter Öst

Äldreboenden, sanatorium och fängelser förvandlades till asylboenden och kommunalråd protesterade över den ojämna fördelningen i asylmottagandet. Men ingen, inte ens Migrationsverket, hade sammanställt hur det faktiskt såg ut. Vi gick igenom det senaste halvårets upphandlingar av asylboenden, över 22 000 nya platser, och kunde visa att det är de allra minsta orterna i landet som får ta det största ansvaret för Sveriges asylmottagning. På flera orter dubblerades eller tredubblades befolkningen.

17:25-17:45 TIDSKRIFT: Lotteri med livet som insats
Valeria Helander, Elin Ericson, Tidningen Faktum
 
Detta är en ingående granskning av tolktjänsterna hos Migrationsverket, som visar att kvalitén i många fall brister och att asylsökandes rättssäkerhet på så sätt äventyras. Migrationsverket köper in tolktjänster för hundratals miljoner utan att göra ordentliga kontroller av tolkförmedlingarna, vars aktieägare blir miljonärer på skattepengar genom att förmedla i många fall undermåliga tjänster. Minst ett bolag har dessutom ljugit i upphandlingsunderlaget till Migrationsverket, något som inte tas på speciellt stort allvar. 

Guldspadenominerade
avatar for Tina Enström

Tina Enström

Reporter, SVT Nyheter Öst
Guldspadenominerad i klassen Lokal-TVTina Enström är reporter  på SVT Nyheter Öst. Ihop med Jenny Widell fick hon förra året en guldspade för webbdokumentären "Vägen mot Fas3". Nyligen fick de Sverigepriset för dokumentären "Hem till varje pris".  Hon har tidigare jobbat... Read More →
avatar for Elin Ericson

Elin Ericson

Tidningen Faktum
Guldspadenominerad i klassen TidskriftElin Ericson är frilansare och vikarie på Ttela och GP. Tog examen från JMG 2014. Har tidigare varit med och startat och varit redaktör för en webbplats om utsatta EU-migranter.
avatar for Valeria Helander

Valeria Helander

Reporter, SVT/Tidningen Faktum
Guldspadenominerad i klassen Tidskrift Valeria Helander är grävande reporter på SVT Dold. Hon har tidigare jobbat på Uppdrag granskning, Göteborgs-Posten och P3.
avatar for Jenny Widell

Jenny Widell

SVT Nyheter Öst
Guldspadenominerad i klassen Lokal-TVJenny Widell är reporter på SVT Nyheter Öst. Ihop med Tina Enström fick hon en guldspade för webbdokumentären "Vägen mot Fas3". Nyligen fick de Sverigepriset för dokumentären "Hem till varje pris".  Jenny har tilldelats priset Prix Egalia... Read More →

Saturday April 9, 2016 17:00 - 17:45 CEST
G2 Svenska mässan