Loading…
Programmet är preliminärt och kan ändras - följ uppdateringarna här!
Back To Schedule
Saturday, April 9 • 14:00 - 14:45
GULDSPADEN Liten tidning: Fallet Stefan/ Riksradio: Att ta ett barn

Sign up or log in to save this to your schedule, view media, leave feedback and see who's attending!

De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

14:00-14:20 LITEN TIDNING: Fallet Stefan
Jan Westerberg, Piteå-tidningen

Grundlurad, lätt utvecklingsstörd och misstrodd. Stefan Stenberg var chanslös mot överförmyndarnämnden, bankerna och polisen när han utvecklade sina misstankar mot en död förvaltare som snott honom på 100 000-tals kronor. Ingen trodde honom. Ingen gjorde någonting. Men i det fördolda kunde Piteå-Tidningen gräva fram en utstuderad utdragen svindel - avslöjanden som lett till att över 700 000 kronor hittills betalats tillbaka till Stefan.

14:25-14:45 RIKSRADIO: Att ta ett barn
Katia Wagner, Milan Djelevic, SR P1 Dokumentär

Kan socialtjänsten ta ett barn utan orsak? I Bollnäs hände det
 Under flera år kämpade Tobias för att få hem sin son från ett familjehem i Bollnäs kommun. Pojken hade placerats på ett familjehem på grund av brister hos mamman. Under nästan tre år, medan han stred för att få hem sin son, reste Tobias minst en gång i månaden de 160 milen tur och retur från Malmö till Bollnäs för att träffa sonen och försöka bygga och upprätthålla en nära relation till barnet under extrema förhållanden. Filmsnuttar, ljudfiler och foton vittnar om en lintott som lyckligt springer in i Tobias famn och ropar pappa, samtidigt som myndigheterna och familjehemmet gör allt för att hålla dem isär. Det här berättar vi om i ”Att ta ett barn”, en tvådelad P1 Dokumentär, som sändes i juni 2015. Vi tog oss an ett starkt tabubelagt område som få vill ta i. Andra inom media tackade nej till ”jobbet” för att det liknade en vårdnadstvist. Samma beröringsskräck mötte vi inom sjukvården och juridiken, där experter tvekade att medverka för att slippa exponeras i ett ”vårdnadsärende”.
Kollegor avrådde oss eftersom det är så svårt att nå fram till saklighet och vederhäftighet i den här typen av ärenden, och för att de är extremt tidskrävande.
Vi berättar kort om hur vi gjorde , men öppnar också upp för en diskussion - varför är vi så rädda för att granska ett fall som detta och vad leder det till?


 

Guldspadenominerade
avatar for Milan Djelevic

Milan Djelevic

SR P1 Dokumentär
Guldspadenominerad i klassen RiksradioReporter på Ekot, Sveriges Radio och har i över två decennier jobbat med undersökande journalistik både inom tryckt press och radio. Årets nominering till Guldspaden är hans andra, och han har också varit nominerad till Ikaros och Röda... Read More →
avatar for Katia Wagner

Katia Wagner

SR P1 Dokumentär
Guldspadenominerad i klassen RiksradioFrilansjournalist och författare till böckerna De förlorade barnen och Alexandramannen. Det här är hennes fjärde guldspadenominering. Katia har tidigare fått Wendelapriset för bästa socialreportage.
avatar for Jan Westerberg

Jan Westerberg

Piteå-Tidningen
Guldspadenominerad i klassen Liten tidning

Saturday April 9, 2016 14:00 - 14:45 CEST
G2 Svenska mässan