Loading…
This event has ended. View the official site or create your own event → Check it out
This event has ended. Create your own
Programmet är preliminärt och kan ändras - följ uppdateringarna här!
View analytic
Saturday, April 9 • 09:00 - 09:45
GULDSPADEN Lokalradio: Miljonsopor/ Tidskrift: Asbest dödar igen

Sign up or log in to save this to your schedule and see who's attending!

De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

09:00-09:20 LOKALRADIO: Miljonsopor - kärnavfall guld värt i Östhammar 
Kina Pohjanen, SR P4 Uppland

P4 Uppland kunde visa hur det flödar in pengar i Östhammars kommun från SKB, Svensk kärnbränslehantering (och dess ägare)– samtidigt som kommunen kommer att kunna påverka om kärnavfallet ska grävas ner i kommunens urberg.
Bland annat att SKB, genom ett så kallat mervärdesavtal, finansierade största delen av den kommunala näringslivschefens lön, att pengarna gick till konferenser för kommuntjänstemän och in i skolverksamhet i kommunen. 

09:25-09:45  TIDSKRIFT: Asbest dödar igen
Marcus Derland, Elinor Torp, Dagens arbete

Tre gånger googlade Helena, 37, på det värsta. Men läkaren envisades med diskbråck. Det visade sig vara den aggressiva asbestcancern. Dagens Arbete avslöjar att trots att det gått 30 år sedan totalförbjudet så dödar asbest fortfarande. Nu rivs och renoveras gamla hus och industrier. Fibern släpps lös igen och nya generationer utsätts för de livsfarliga nålarna. 

Guldspadenominerade
avatar for Marcus Derland

Marcus Derland

Dagens Arbete
Guldspadenominerad i klassen Tidskrift | | Marcus Derland har jobbat på Dagens Arbete i tio år. Han har nominerats till Guldspaden åtta gånger och vunnit vid två tillfällen.
avatar for Kina Pohjanen

Kina Pohjanen

SR P4 Uppland
Guldspadenominerad i klassen Lokalradio | | Kina Pohjanen är sedan sju år tillbaka reporter på P4 Uppland Sveriges Radio där hon genomfört en rad granskande projekt. Fyra av dem har nominerats till Guldspaden och två gånger har hon vunnit. Senast förra året för "Ung tjej sökes" där hon och Tomas Magnusson granskade barnsexhandeln i Uppland och polisens arbete mot den. Tidigare... Read More →
avatar for Elinor Torp

Elinor Torp

Dagens Arbete
Guldspadenominerad i klassen Tidskrifter | Guldspadenominerad i klassen Bok | | Elinor Torp är journalist och författare till två böcker om urspårade arbetsmiljöer som lett till döden. Hon jobbar för närvarande på Dagens Arbete. 2010 vann hon och tidningen Guldspaden för en granskning av arbetsmiljön i återvinningsbranschen. Boken Döden på jobbet (2013) väckte... Read More →

Saturday April 9, 2016 09:00 - 09:45
G2 Svenska mässan

Attendees (21)