Loading…
This event has ended. View the official site or create your own event → Check it out
This event has ended. Create your own
Programmet är preliminärt och kan ändras - följ uppdateringarna här!
View analytic
Friday, April 8 • 14:00 - 14:45
GULDSPADEN Liten tidning: Barnen som väckte hatarna/ Stor tidning: De osynliga

Sign up or log in to save this to your schedule and see who's attending!

De guldspadenominerade berättar om sina avslöjanden och delar med sig av sina erfarenheter

14:00-14:20 LITEN TIDNING: Barnen som väckte hatarna
Jens Mikkelsen, Hussein el-Alawi, Fedrico Moreno, Helsingborgs Dagblad/ Sydsvenskan

Ett våldsamt vaktingripande mot en ung pojke på Malmö C blev vårens stora diskussionsämne. Medan hat och myter vällde fram i sociala medier inledde HD och Sydsvenskan ett omfattande grävprojekt för att hitta pojken som alla pratade om, men inte med. Vi letade upp hans familj i en marockansk kåkstad, träffade vännerna som blev kvar spanska Melilla och spårade pojken till Stockholms drogmiljöer. Utifrån hans historia kunde vi berätta om en för många okänd verklighet för unga migranter och fördjupa bilden av en av årets mest uppmärksammade nyhetshändelser.

14:25-14:45 STOR TIDNING: De osynliga 
Niklas Orrenius, Josefin Sköld, Roger Turesson, Dagens Nyheter

De städar din mataffär, packar din frukt, tar hand om din kemtvätt. Jobbar evighetslånga arbetspass för 19 kronor i timmen under hot: ”Jag kan skicka tillbaka dig!”. Sveriges nya underklass lever mitt bland oss – men i en parallell värld. En slavliknande tillvaro där lagar som skyddar oss andra inte gäller. Artikelserien handlar om de osynliga migranterna: fattiga människor som saknar flyktingskäl men kämpar för ett drägligt liv i det svenska samhällets bottenskikt.

En granskning som fick enormt genomslag, men som ställde en svår fråga till reportrarna: hur gör man när de utsatta inte vill vara med?

Guldspadenominerade
avatar for Hussein el-Alawi

Hussein el-Alawi

HD/Sydsvenskan
Guldspadenominerad i klassen Liten tidning <100 000 i upplaga | | Hussein El-Alawi, fotograf på Sydsvenskan, nominerades 2015 till Stora journalistpriset för artikelserien om pojkarna på Malmö C. Har tidigare nominerats till guldspaden.
avatar for Jens Mikkelsen

Jens Mikkelsen

HD/Sydsvenskan
Guldspadenominerad i klassen Liten tidning <100 000 i upplaga | | Jens Mikkelsen, Sydsvenskan. Har nominerats till guldspaden sex gånger, vunnit två. Fick stora journalistpriset 2008, och var nominerad till samma pris 2015 för berättelsen om pojkarna på Malmö C. 
avatar for Fedrico Moreno

Fedrico Moreno

Expressen/Kvällsposten
Guldspadenominerad i klassen Liten tidning <100 000 i upplaga | | Federico Moreno, fd falafelredaktör på Sydsvenskan, nu reporter på Kvällsposten/Expressen. Nominerades 2015 till Stora journalistpriset för artikelserien om pojkarna på Malmö C.
avatar for Niklas Orrenius

Niklas Orrenius

Dagens Nyheter
Guldspadenominerad i klassen Stor tidning | | Niklas Orrenius, reporter på Dagens Nyheter, tidigare på Sydsvenskan och Expressen. Avslöjade bland annat Skånepolisens olagliga register över romer. Skriver bok om Lars Vilks och extremism.
avatar for Josefin Sköld

Josefin Sköld

Dagens Nyheter
Guldspadenominerad i klassen Stor tidning | | Josefin Sköld, reporter på Dagens Nyheter, tidigare på UNT och Aftonbladet. Nominerad till guldspaden för Polisgranskning 2012. Har bland annat granskat Sverigedemokraterna och Avpixlat, jihadister i Sverige och spåren av flyktingkrisen.
avatar for Roger Turesson

Roger Turesson

Photojournalist, Dagens Nyheter
Guldspadenominerad i klassen Stor tidning Roger Turesson. Bildjournalist på Dagens Nyheter, tidigare Expressen. Vinnare av Årets Bild 3 gånger och Årets Fotograf. Tilldelades Stora Journalistpriset för reportagen om tiggare.

Friday April 8, 2016 14:00 - 14:45
G2 Svenska mässan

Attendees (28)